Még májusban is feleannyi új autó kelt el, mint tavaly

2020.06.18

Májusban ismét nagyot zuhant az eladott új személyautók száma az Európai Unióban annak ellenére, hogy ekkor már több országban enyhítettek a járványügyi korlátozásokon.

Idén negyven százalékkal kevesebb új autót adtak el május végéiig, mint tavaly, a májusi eladások száma kevesebb mint fele a tavaly májusinak.

Valamennyi uniós tagállamban kétszámjegyű volt a csökkenés 2019. májusához képest, csak a 2020-as, katasztrofális áprilishoz képest mérhető egy kis javulás. A nagy uniós piacok közül Spanyolországban háromnegyedével, Németországban és Franciaországban felével csökkentek az eladások.

A nagy autógyártó vállalatok közül a Peugeot-t és a Citroent is gyártó PSA, valamint a Fiatot és Chryslert gyártó FCA eladásai csökkentek a leginkább.

Az európai autógyártók több tízezer munkavállaló leépítését jelentették be koronavírusjárvány okozta gazdasági válságra hivatkozva.

A Renault például ezerötszáz mérnöki állást szüntet meg Franciaországban. Ez része a májusban bejelentett, több mint kétmilliárd eurós költségcsökkentési csomagnak, amelyet a Renault a következő három évben kíván végrehajtani.