Még lehet licitálni a meteoritokra a Christie's-nél

2021.02.22

Meteoritokat árverez a Christie's aukciós ház a koronavírus-járvány miatt online.

Az űrkutatás szerelmeseinek még egy napjuk maradt, hogy licitáljanak a kozmikus csodákra, amelyek között van olyan, amely több száz évvel ezelőtt becsapódott meteorból származik. A korabeli leírás szerint 1492 november 7-én ért földet a mai német-francia határon, Ensisheimnél.

A Christie's szakértője, James Hyslop szerint nincs ember, aki ne akarna megérinteni egy olyan tárgyat, amely a világűrből száramzik. Ezek a meteoritok olyan összetevőkből állnak, amelyek korábbiak, mint maga a naprendszerünk - magyarázta.

Vannak a kínálatban különleges Hold-meteoritok, miközben a Hold-meteoritok önmagukban is ritkaság számba mennek. Az egyik egy afrikai lelet: összesen 44 meteoritot találtak Timbuktutól 400 kilométerre 2019-ben. Ezek közül 44 elég apró, összesen nem nyomnak négy kilót sem. (Ezek közül többet kínál most eladásra a Christie's.) A másik kettő viszont sokszorosuk. Az egyik negyven kilós, és ezzel a második legnagyobb Hold-kőzet a Földön. Az Apollo-missziók kőzetmintái között messze nincs ekkora.

A brit aukciósház minden évben szervez ilyen árverést, amely iránt idén is óriási az érdeklődés. A világ minden tájáról érkeztek licitek, de a ház szerint még hátravan az utolsó 24 órában szokásos nagy roham. Az esemény azért is vonz sokakat, mert nincs alsó árlimit, a meteoritokat mindenképpen elviheti az, akié a legmagasabb licit.