Marad a baloldal, hatalmasat bukott a szélsőjobb Bécsben

2020.10.12

A szociáldemokrata Michael Ludwig és pártja magabiztosan nyerték a bécsi önkormányzati választásokat az előzetes eredmények alapján. A szélsőjobb óriásit bukott: elvesztették támogatottságuk kétharmadát.

Michael Ludwig, a Zöldekkel koalícióban dolgozó polgármester nyerte a helyhatósági választásokat vasárnap, így folytathatja a munkát Bécs élén. A szavazás nagy vesztese a szélsőjobb: hívei több mint kétharmadát elvesztette a Szabadságpárt. A 2015-ös 30 százalékról 8-ra zuhant. Az Ibiza-botrányba belebukó Heinz-Christian Strache pedig hiába alapított új pártot, nem sikerült elérniük az 5 százalékos bekerülési küszöböt.

Az előzetes eredmények szerint a szociáldemokraták kapták a voksok 42 százalékát, ez 2 százalékkal jobb eredmény az 5 évvel ezelőttinél.

A szélsőjobboldallal ellentétben sikeresen szerepelt a választásokon a kormányzó Osztrák Néppárt. A Sebastian Kurz kancellár vezette jobboldali párt kapta a voksok körülbelül 19 százalékát. A koalíciós partner Zöldek pedig 14,6 százalékot, azaz szintén erősödtek az 5 évvel ezelőtti választáshoz képest.

A mandátum előrejelzés szerint a szociáldemokratáknak 46 képviselőjük lesz, ami kettővel több mint az előző ciklusban. A Néppárt megháromszorozta korábbi mandátumának számát (7 helyett 21). A Zöldek 6 hellyel többet nyertek mint 5 éve. Megerősödött a NEOS liberális párt is, 9 politikust delegálhat. A szélsőjobb 34 helyéből csak 8-at tudott megtartani, így a második legnagyobb erőből az ötödiknek csúszott vissza.