Már több mint 200 ezer áldozatot szedett a koronavírus-járvány az Egyesült Államokban

2020.09.23

200 ezer aprócska amerikai zászlóval borították be a Washington emlékmű előtti parkot. Minden zászló egy élet, egy ember, aki a koronavírus következtében halt meg az országban. A világ legnagyobb gazdaságát 8 hónappal ezelőtt érte el a járvány, akkor még senki sem gondolta volna, hogy ennyi áldozata lesz. A Képviselőház demokrata elnöke szerint minden az elnök, Donald Trump lelkén szárad.

- Mindez megelőzhető lett volna. Nem az egész, de a nagyja. Sőt a jövőben sem kellene emberéleteket feláldoznunk, ha a politikusok helyett a tudósokra hallgatnánk. A Járványügyi Központ ajánlásait rendszeresen felülírják emberek egyszerű politikai érdekből. Ez viszont rendkívül veszélyes - mondta Nancy Pelosi.

Míg Trump elnök továbbra is Kínát hibáztatja a járvány miatt, a távol-keleti ország jelentősen lehagyta az Egyesült Államokat a járványkezelés terén. Míg az USA-ban 800-an halnak meg naponta, addig Kínában hivatalosan szinte senki sem.

- Látva a többi országot, biztos vagyok benne, hogy lehetett volna jobban kezelni a járványt. Sőt nálunk is vannak olyan államok, mint New York, ahol gyorsan sikerült ellaposítani a görbét - magyarázta egy miami lakos.

Sokan éppen amiatt kritizálják az elnököt, hogy állami jogkörben hagyta a járványvédekezést és ezáltal mindenfelé mások a szabályok, illetve a fertőzési mutatók.