Már Pekingben vizsgálják a Holdról visszahozott kőzetmintát

2020.12.19

A tudósok szombaton reggel kinyitották Pekingben a kínai Csang-o-5 holdszonda Földre visszatért kapszuláját, és kivették a holdmintából tartalmazó tartályt.

Elsődleges mérések szerint a Csang-o-5 körülbelül 1731 gramm holdmintát tudott összegyűjteni. A kutatók miután biztosították a holdkőzet tárolását, elkezdik a minták tudományos feldolgozását.

" Mozgalmas két év áll előttünk - fogalmazott Wu Yanhua, a kínai űrprogram főparancsnok-helyettese. Úgy tervezzük, hogy ebben az időszakban 11 missziót tudunk majd végrehajtani. A terveink között szerepel a Csang-o-7 és a Csang-o-8 is melyekkel alkalmunk nyílik majd együttműködni más országokkal és nemzetközi szervezetekkel egy közös célért, ami nem más, mint egy tudományos kutatóállomás felépítése a Holdon."

A Holdról visszatérő kapszula csütörtökön landolt a Földön, Belső-Mongóliai Autonóm Területen, Dorbod megyében körülbelül 80 kilométerre északra Belső-Mongólia fővárosától. Majd Kína legnagyobb katonai támaszpontjának repteréről helikopterrel szállították Pekingbe.