Már egymillió új munkanélküli van Európában

2020.04.02

Az elmúlt hetekben egymillió ember veszítette el a munkáját az Európai Szakszervezetek Konföderációja szerint.

Az adatok a tagállamok szakszervezeteinek összesítéséből származnak és a szabadúszók, vagy a feketepiacon dolgozók nem szerepelnek benne, csak azok, a bejelentett munkájuk megszűnése miatt veszítették el az állásukat.

A teljes szám a kétmilliót is elérheti.

"El tudják képzelni, mi történik majd húsvét után, ha ezt a helyzetet nem oldják meg sürgős intézkedésekkel? A szám megtriplázódik, megnégyszereződik majd. Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 24-36 millió új munkanélküliről beszél a világban. Jelenleg Európát sújtja a leginkább a válság, és itt lesz a legtöbb munkanélküli, ha nem lépnek sürgősen" - mondta a szakszervezeti szövetség főtitkára, Luca Visentini.

A szakszervezetek szerint egy közös uniós alapot kell létrehozni az állások megtartása érdekében. Ehhez 200 és 400 milliárd euró közötti hitelgaranciára van szükség. Ha most nem lépnek, később sokkal többe kerül majd a válságkezelés.

"Az a gond, hogy nincs elég pénz. Ahhoz, hogy ez a rendszer felálljon, és a tagállamokban létrejöhessen a munkahelyek mentéséért dolgozó mechanizmus, az kell, hogy az unió összegyűjtse a pénzt biztosítékok formájában. Vagyis közös adósságszolgálatra van szükség Európai szinten. amely egyfajta költségvetést képezne erre a feladatra" - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Az unió eddig azt jelentette be, hogy 37 milliárd eurónyi megmaradt forrást szabadon felhasználhatnak a tagállamok.

Az unió gazdasági biztosa szerint ez csak az első lépés.

"Nagy szükség van egy alapra a céljaink finanszírozásához, erre a következő hónapokban megvalósítandó európai fellendülési tervhez van szükség" - mondta az unió gazdasági biztosa, Paolo Gentiloni.

Az eurózóna pénzügyminiszterei eddig nem tudtak megegyezni egy közös pénzügyi alapról.