Már a fellebbviteli szakaszban van a UBS bank óriásbírságának ügye

2021.03.09

A fellebbviteli szakaszba lépett a UBS bankra kiszabott gigabírság ügye. Egy francia bíróság még 2019 februárjában büntette meg a svájci pénzintézetet 4,5 milliárd euróra, miután bűnösnek találta abban, hogy törvénytelenül szerzett francia ügyfeleket, illetve segédkezett adóelkerülésből származó pénzek tisztára mosásában. A büntetés mértéke nagyjából megegyezik a svájci bank 2018-as egész éves nyereségével. Franciaországban a pénzmosás bűncselekmény büntetési tétele a tisztára mosott összeg felét is elérheti.

A UBS tagadja, hogy törvénytelenül járt volna el, ezért fellebbezett a döntés ellen. A fellebbviteli tárgyalás ma kezdődött és március 24-éig tart, de ítélet várhatóan csak három hónap múlva lesz. A felek ezután is fellebbezhetnek még, a francia legfelsőbb bírósághoz.

Az UBS-nek nem ez az első ilyen jellegű pere. Az Egyesült Államokban 780 millió dollár kifizetésében egyezettet meg a hatóságokkal, Németországban pedig 300 millió euró büntetést fizetett a pénzintézet.

A szintén svájci Credit Suisse is eljárás alatt áll, a bankot azzal gyanúsítják, hogy több mint 2600 belga állampolgárnak segített elrejteni a számláikat az adóhatóságok elől. A pénzintézet azt állítja, hogy mindenben a hatályos törvényeknek megfelelően járt el.