Maláj gép: a vádlottak nélkül kezdődött a per

2020.03.10

298 áldozat nevét olvasták fel az Ukrajna felett lelőtt maláj gép ügyében tartott tárgyalás kezdetén, Hollandiában. A repülőt még 2014-ben lőtték le Kelet-Ukrajna fölött.

Az áldozatok családját képviselő egyik ügyvéd nehezen talált szavakat a tárgyaláson. "32 éve vagyok a szakmában. De hogy őszinte legyek, erőt kellett vennem magamon, hogy uralkodni tudjak az érzelmeimen" - mondta az ügyvéd, Peter Langstraat.

Három orosz és egy ukrán állampolgárt vádoltak meg az ügyben, de ők nem jelentek meg a tárgyaláson, miközben az áldozatok családtagjai több, mint öt éve várnak arra, hogy legalább megértsék a történteket.

"A tárgyalás kezdete nagyon fontos az összes hozzátartozó számára. Igazságot akarunk. Szeretnénk tudni az összes részletet a gép lelövéséről" - mondta Anton Kotte.

"Remélem, hogy a bírónak van annyi bizonyítéka, hogy csak egyetlen ítélet lesz lehetséges: bűnös!" mondta egy másik áldozat családtagja, Piet Ploeg.

A gépet a harcok sújtotta Kelet-Ukrajna felett lőtték le egy rakétával, a perben gyilkosság vádját próbálják bizonyítani.

A rakéta az iratok szerint Oroszországból érkezett a harci területre.

"A bíró szerint az ügy most csak a négy vádlottról szól, nem pedig arról, hogy Oroszország részt vett-e a támadásban. De ha elítélik ezeket az embereket, akkor az nagyon kellemetlen lesz Moszkva számára"- mondta az Euronews riportere.