Magyarország is jóváhagyta az Oroszország elleni újabb szankciókat

2021.02.23

Újabb szankciókról döntöttek az uniós külügyminiszterek Oroszország ellen. Olyan tisztviselők ellen vezetnek be utazási korlátozásokat, akiknek szerepük volt az ellenzéki Alekszej Navalnij megmérgezésében, illetve bebörtönzésében. A döntést a magyar kormány is jóváhagyta, bár Szijjártó Péter Brüsszelben jelezte, szeretnének túllépni a szankciók politikáján.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Bruzák Noémi
A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Politikai döntést hoztak az uniós külügyminiszterek az Oroszország elleni, már meglévő szankciós lista kiterjesztéséről. A kiszivárgott hírek szerint négy orosz tisztviselő neve kerülhet fel a dokumentumra, nekik az EU szerint szerepük lehetett az ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij megmérgezésében, illetve bebörtönzésében. Ezt a listát csak akkor teszik majd közzé, ha az írásos eljárással elfogadják a szankciókat.

"Oroszország afelé sodródik, hogy autoriter állammá váljon és egyre távolabb kerül Európától. A miniszterek a legutóbbi orosz lépéseket úgy értékelték, hogy Moszkva nem érdekelt az együttműködésben az Európai Unióval, hanem épp ellenkezőleg, a konfrontáció és az elszakadás a célja" - mondta az EU főképviselője, Josep Borrell.

Ez az első alkalom, hogy az unió használja az új emberi jogi szankciós rendszerét, az úgynevezett Magnitszkij-törvényt. A miniszterek ugyanakkor nem büntetik Putyin oligarcháit, mert a szankciók csak a Navalnij-üggyel kapcsolatban álló személyekre vonatkozhatnak. Korábban a bebörtönzött aktivista stábja kérte azt az uniótól, hogy a Putyin-rendszer gazdasági hátországát adó üzletemberek számláit fagyasszák be, hiszen nekik komoly üzleti érdekeik vannak Európában.

"Ha a mostani irány folytatódik, akkor Putyin rendszere autoriter rezsimből erős diktatúrává válik majd. Ez veszélyt jelent majd a világra a 21. században. Természetesen nagyon fájdalmas fellépni Putyin pénzügyi érdekeltségei ellen Európában, hiszen sok építkezés zajlik jelenleg is és ez károkat okozna a gazdaságnak. De ez a helyzet és előbb, vagy utóbb meg kell majd lépni" - mondta Leonid Volkov, Alekszej Navalnij kabinetfőnöke.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben azt mondta, Magyarország stratégiai hozzáálláson alapuló EU-Oroszország kapcsolatban érdekelt, amely nem egyszerűsíthető le a Navalnij-ügyre illetve a szankciókra. A politikus a miniszteri tanácsülés második felén már nem vett részt, mert visszautazott Budapestre, ahol az Országgyűlés ülésén ő is szavazott a vészhelyzet meghosszabbításáról. Délután így Brüsszelben a külügyminiszterek Szijjártó Péter nélkül tartották meg az első videóhívásukat Joe Biden új külügyminiszterével Antony Blinkennel.