Magyarország az uniós forrásokra támaszkodva indítaná újra a gazdaságát jövőre

2020.12.21

2020 kétségtelenül a koronavírus éve volt a világban. Mekkora kárt okozott a pandémia a világgazdaságnak, hogy kezelte a helyzetet Magyarország és mire jó a 750 milliárd eurós uniós helyreállítási alap? Mire számíthat a világ és Magyarország gazdasága 2021-ben?

Erről kérdeztük Zsiday Viktor befektetési szakembert.

  • A legfontosabb kérdés az európai összefogás, emelte ki Zsiday, aki úgy látja, hogy egy apró lépést tettek a föderális Európa felé a helyreállítási alappal.
  • Mind az európai országok nagy részének, mind Magyarországnak rendkívül jelentős, hogy óriási mennyiségű forrás fog rendelkezésre állni már 2021-ben, aztán 2022-ben. Ez fogja jelentősen meghatározni a jövő évi növekedési kilátásokat
  • Magyarország az elmúlt két hónapban inkább azért vehetett fel hitelt, mert fel akartak készülni, hogy erősnek tűnjön az EU-s tárgyalásokon a vétó-ügyben. Magyarország számára egyáltalán nem cél devizában eladósodni, ez inkább politikai manőver, erődemonstráció volt Zsiday értékelése szerint.
  • 2008-9-ben volt egy gazdasági összeomlás Magyarországon, amiből a magyar politikai vezető osztály azt a következtetést vonta le, hogy nem szabad még válságban sem eladósodni. mert aki eladósodik, az el fogja veszíteni előbb vagy utóbb a politikai hatalmát. Ezért lehetett Magyarországnak averziója a hitelfelvétellel szemben.
  • Magyarország fő stratégiája az, hogy az uniós forrásokra támaszkodva indítsa újra gazdaságát 2021-ben.
  • Az európai országok nagy része különböző programokon keresztül nagy támogatásokat hagyott a saját gazdaságánál, lakosságánál, amit nem költöttek el (nem is merték, nem is tudták elkölteni) az emberek. 2021 nyarától ezeket a megtakarításokat elkezdik majd elkölteni az európai lakosok. Erre is számíthat a magyar kormány, hogy az európai országok kereslete fogja másik részben kihúzni a magyar gazdaságot az EU-s források mellett.
  • 2021 második félévében nagyon erős fellendülés lesz, nagyon gyorsan csökkenni fog a munkanélküliség. A jövő év első fele viszont várhatóan problémákkal, nehézségekkel teli lesz.