Magyar származású külügyminisztere lehet az USA-nak

2020.11.23

Több amerikai médium szerint a magyar származású Antony Blinken lesz Joe Biden kormányának külügyminisztere.

Antony Blinken 2016-ban   -   Szerzői jogok  Lee Jin-man/AP
Antony Blinken 2016-ban - Szerzői jogok Lee Jin-man/AP

A Bloomberg News hírügynökség és a The New York Times közlését sem Biden munkatársai nem kommentálták, sem Antony Blinken. Az 58 éves Blinken több demokrata párti elnöknek dolgozott már. 2015 és 2017 között külügyminiszter-helyettes, azt megelőzően pedig Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese volt. Pályáját Bill Clinton kormányzata idején kezdte a külügyminisztériumban.

A The New York Times "a globális szövetségek" híveként írta le Blinkent, megjegyezve, hogy ő Joe Biden legközelibb külpolitikai és nemzetbiztonsági tanácsadója.

Magyar édesanya, Blinken-levéltár a CEU-n

Antony Blinken édesanyja, Judit révén magyar származású. Ráadásul édesapja, Donald Blinken az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt 1994-1998 között. Donald Blinken, és Tony mostohaanyja, Vera Blinken pedig a névadója a budapesti Közép-Európai Egyetemhez tartozó Nyílt Társadalom Alapítványok levéltárának.

A levéltár, az OSA, a CEU utolsó mentsvára Magyarországon azok után, hogy az Orbán-kormány Bécsbe száműzte a CEU-t, ahol Donald Blinken még mindig az egyetemi vezetés tiszteletbeli tagja. Így az sem meglepő, hogy az egyetem felköszöntötte 95. születésnapján novemberben, és egy videót is közöltek Blinken munkásságáról.

Antony Blinken Biden elnöki kampányának külpolitikai tanácsadója volt, ezért már a demokrata jelölt megválasztása után jelentek meg arról cikkek, hogy fontos szerep juthat neki az amerikai külpolitikában.

Egyébként nem ő lenne az első magyar származású tisztségviselő a Fehér Házban. A Nagy-Britanniában született Gorka Sebestyén Donald Trump helyettes tanácsadójaként dolgozott az elnök beiktatatásától. Steve Bannon 2017 augusztusi távozása után egy héttel kényszerült elhagyni a Fehér Házat.

Nem biztos még Blinken poziciója

Korábbi sajtóértesülések szerint Joe Biden fontolgatja Susan Rice, az Obama-kormányzat ENSZ-nagykövete jelölését is a külügyminiszteri posztra. Rice a napokban újságíróknak nyilatkozva "nyitottnak" mondta magát e jelölésre.

Katie Bedingfield, Biden kommunikációs tanácsadója vasárnap a Fox televíziónak nyilatkozva - kérdésre válaszolva - közölte, hogy Joe Biden kedden hozza nyilvánosságra a várható kormányzata tagjainak névsorát.

Hasonlóképpen nyilatkozott Ron Klain, Biden leendő kabinetfőnöke is az ABC televízióban.

Jennifer Psaki, Biden egyik tanácsadója, a CNN televízióban, szintén vasárnap, arról beszélt, hogy a leendő Biden-kormány "sokszínű lesz". Úgy fogalmazott: a Bidenre és alelnökjelöltjére, Kamala Harrisre szavazók között "vannak progresszívek, mérsékeltek és republikánusok is, jóllehet, az amerikaiak túlnyomó többsége nem e meghatározások szerint gondol önmagára". Hozzáfűzte: a várható kormányzat tükrözi majd Amerikát. Ez ideológiai sokszínűséget jelent majd, Biden azt szeretné, hogy többféle felfogású ember üljön az asztal körül - fejtette ki.