Magyar segítséggel blokkolták az Izraelnek szánt uniós figyelmeztetést

2020.02.10

Magyarország Ausztriával együtt blokkolta az Izrael elleni uniós fellépést a héten - derült ki a Jerusalem Post cikkéből.

Az izraeli lap azt írja, az uniós főképviselő, Josep Borrell szerette volna elérni, hogy mind a 27 tagállam írja alá az amerikai közel-keleti béketerv elítélését.

Magyarország és Ausztria nem támogatta a nyilatkozatot, mert semmilyen formában nem kívánták fenyegetni Izraelt.

Az unió külpolitikai döntéseinél mind a 27 tagállam támogatására szükség van. Ezért az uniós főképviselő végül kedden csak a saját nevében adott ki nyilatkozatot az ügyben.

Ebben aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az amerikaiak béketerve "eltávolodik a nemzetközileg elfogadott mértéktől. "

Borrell aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a béketervet felhasználva Izrael a saját területéhez csatolhatna palesztin területeken lévő izraeli telepeket. "Az Európai Unió nem ismeri el Izrael fennhatóságát ezen telepek felett" - emlékezettett az uniós főképviselő.

Később a Jerusalem Post cikkének szerzője közzétette azon országok listáját, amelyek elutasították "Izrael fenyegetését". E szerint Magyarország és Ausztria mellett Csehország, Bulgária, Románia és Olaszország sem támogatta a nyilatkozatot.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter washingtoni tárgyalásán a héten egyébként támogatásáról biztosította az amerikaiak béketervét és a sajtóközleményében utalt az uniós nyilatkozat ügyére is.

"Magyarország nem támogatja az izraeli vállalatokkal szembeni kereskedelmi embargókat, nem támogatja, hogy az európai uniós intézmények néhány tagország nyomására Izrael-ellenes álláspontot képviseljenek az ENSZ-ben, továbbá ellenzi a világszervezet azon határozatait, amelyek inkább csak a feszültség szítására alkalmasak" - állt a Külügyminisztérium közleményében.

Szijjártó Péter szerint a rendezéssel kapcsolatban az elmúlt időszakban inkább kudarcokról lehetett beszámolni, aminek több oka is van, például az, hogy a nemzetközi politika szereplői javarészt "kiegyensúlyozatlan, előítéletekkel sújtott, tisztességtelen" álláspontot képviseltek Izraellel szemben.

"A megoldást célzó javaslatok, döntések, iránymutatások pedig eredménytelenek voltak" - fogalmazott a külügyminiszter.