Magához tért az eurózóna gazdasága

2020.12.09

Az eurózóna fennállásának legnagyobb negyedéves növekedését produkálta idén nyáron - a szintén rekordméretű tavaszi visszaesését követően. De a nyáron már nagy mértékben nőtt a fogyasztás és az export is, közölte az EU statisztikai hivatala.

Az Eurostat adatai szerint a 19 ország bruttó nemzeti összterméke 12,5 százalékkal nőtt július és szeptember között, ez pedig a legmagasabb arány azóta, hogy 1995-ben elkezdték mérni.

A nyári emelkedést elsősorban a belföldi fogyasztás és az export növelte, amint a gyárak és az üzletek újra kinyitottak a tavaszi lezárások után.

Franciaország, Spanyolország és Olaszország teljesítménye emelkedett a legmeredekebben az előző negyedévhez képest. Az előző három hónapban épp ezen országok gazdasága csökkent a leginkább, mivel az új koronavírus is őket érintette leginkább.

Tavasszal 3 százalékkal csökkent, míg nyáron egy százalékkal nőtt a foglalkoztatottság, ez egy kicsit jobb az előrejelzéseknél.

Ezek az adatok még mindig rosszabbak az egy évvel ezelőttinél, de bizakodásra adnak okot, hogy a járvány elmúltával a gazdaságok helyreállhatnak.