Madridban kinyitott a szürrealista kiállítás, miközben Európa múzeumai zárva tartanak

2020.11.14

Miközben Európa több országában bezártak a múzeumok a koronavírus-járvány miatt, a spanyol főváros kiállítótermei a szürrealizmus húzóneveivel csalogatják a közönséget.

Antoni Gaudi széke, Piero Fornasetti variációi, Man Ray sorozatai, Pedro Friedeberg térplasztikái, Salvador Dali ajakkanapéja és Shiro Kuramata fehér kisasszonya ikonikus alkotások.

A Vitra Design Museum igazgatója, Mateo Kries magyarázza példaként, hogy egy kaktusz nem fogas, de ha valaki azt akarja, azzá válhat. A szürrealisták nagyon jól operáltak a látványhoz társított megszokás és egy merőben szokatlan funkció játékával. Egyszerre hat a szemlélőre a meglepetés erejével és az irritáció eszközével. A lényeg, hogy differens elemek variálódnak, teszi hozzá a kurátor.

Amit a madridi kiállításon látunk, nem pusztán műalkotások. A szokatlan formaalakítás az iparművészetre is hatott, a huszadik század első feléből számos használati tárgy gyarapít ma értékes gyűjteményeket. A biciklikerék, a lólámpa és a tányércsillár világhírűek.

A Caixa Alapítvány kiállítási kurátora, Isabeé Salgado nem kendőzi el a tényt, hogy az EU több országában leállították a kulturális rendezvényeket a járvány miatt. A madridi kiállítótermekben igyekeznek a biztonsági intézkedésekkel megelőzni, hogy baj történjen. Egyszerre csak kevés látogatót engednek be, és kötelező a maszk. A kultúra feltölt, segíti átvészelni ezt az időszakot, mondja a kurátor.

Ahogy a sportban rendeznek közönség nélküli eseményeket, élő közvetítéssel, egyre több műfajban költözik az online térbe a kulturális élet is, így a virtuális tárlatok kínálata folyamatosan gazdagodik.