Macron feloszlatja a francia Nemzetgyűlést a radikális jobboldal előretörése miatt

2024.06.10

Olyan nagy az exit-poll különbség Marine Le Pen pártja javára, hogy ennek nyomán dönthetett úgy Macron elnök, hogy parlamenti választást rendel el, egy rendkívüli élő televíziós beszédben. Az elnök vissza akarja adni a választás lehetőségét, már június végére.

Az elnöknek eddig is relatív többsége volt a törvényhozásban és lehetett alkalmi egyezségeket kötni, de ennek a lehetősége most erősen beszűkült. Ha a Nemzeti Tömörülés megnyeri a választást, akkor létrejöhet ismét az úgy nevezett "társbérlet", azaz az elnök és a kormányfő eltérő pártállása.

A helyzet nem egyedüli és volt rá történelmi példa, de a döntés gyorsasága meglepi a sajtót.

A Le Figaró összefoglalója szerint az utolsó pillanatban elhatározott beszéd kiváltó oka, hogy tábora súlyos vereséget szenvedett az európai parlamenti választásokon. " Az Alkotmányunk 12. §-ában előírt egyeztetések lefolytatása után úgy döntöttem, hogy ismét szavazással választom önöknek parlamenti jövőnket " – jelentette ki az államfő. Ezért ma este feloszlatom az Országgyűlést. Pillanatokon belül aláírom a törvényhozási választások összehívásáról szóló rendeletet, amelynek első fordulója június 30-án, második fordulója július 7-én lesz. »

Mielőtt megszólalt, Emmanuel Macron bejelentette döntését néhány vezető személyiségnek, akik 19 óra után gyűltek össze az Élysée palotában. Jelen volt Gabriel Attal miniszterelnök, valamint a kormány több tagja, köztük a gazdasági, a védelmi, a külügyi tárcavezető, valamint a Nemzetgyűlés elnöke is.