Ma eldől, ki diktál majd az amerikai szenátusban

2021.01.05

Kemény küzdelem folyt az amerikai Georgia állam két szenátusi mandátumáért a republikánusok és a demokraták között, hogy a maguk javára fordítsák az első, sikertelen voksolás óta eltelt időt.

Az amerikai kongresszus felsőházát közvetlenül választják 1913 óta, és ezúttal Gergia - ahol novemberben egyik jelölt sem nyert -, döntő szerepet játszik. Ha Donald Trump hívei megszerzik a két szenátori szék közül akár csak az egyiket, a republikánusok többségben lesznek, és meghiúsíthatják Joe Biden összes tervét. És habár a demokratáknak ez a két mandátum csak ahhoz elég, hogy egyenlítsenek, Biden alelnökének a szavazatával mégiscsak fölénybe kerülhetnek.

A leköszönő elnök, Donald Trump mégsem erre koncentrált az utolsó nagygyűlésen. Azt bizonygatta hétfőn is híveinek Georgiában, hogy a demokraták elcsalták az elnökválasztást. Azt magyarázta, hogy ha az ember veszít, akkor odébb áll, és legfeljebb nekifut újra, de lehet, hogy úgy dönt, mégsem, visszatér a polgári életbe. "Na de az már tűrhetetlen, hogy az ember elsöprő győzelmet arat, és aztán azt valaki lenyúlja."

Biden nem veszi fel a kesztyűt. Azzal érkezett Atlantába hétfőn, hogy megköszönje a választóknak, hogy harminc év után először bizalmat szavaztak egy demokrata elnökjelöltnek. És arra buzdította a helyieket, hogy erősítsék meg választásukat azzal, hogy a demokratáknak adják két szenátusi mandátumukat, ezzel kiegyensúlyozva a hatalmi gépezetet, mozgásteret adva Biden adminisztrációjának.

"Mert a hatalom gyakorlatilag az Önök kezében van" - mondta. Pályafutása során most először tanúja annak - magyarázta -, hogy egyetlen államon múlhat egy egész elnöki mandátum kimenetele, és ezzel a következő generáció sorsa.

 Perdue, Ossoff,Warnock, Loeffler AP Photo
Perdue, Ossoff,Warnock, Loeffler AP Photo

A négy jelölt egyike sem szerzett többséget a november 3-i voksoláskor, ezért ma (január 5-én) újból ringbe szállnak. A demokraták liberális politikáját hirdetve Raphael Warnock tiszteletes és az oknyomozó újságíró Jon Ossoff. Ellenfeleik két republikánus szenátor, David Perdue és Kelly Loeffler.

A közvéleménykutatók szerint bármi megtörténhet.