Londonon múlnak a kereskedelmi kapcsolatok

2020.02.07

Alig egy héttel a brexit után a brit külügyminiszter a föld másik sarkában, Ausztráliában puhatolózik egy jövőbeli kereskedelmi alkuról.

Az Egyesült Királyság hamar nyilvánvalóvá tette, hogyan képzelik el a jövőt.

"Ambiciózus víziónk van az országunk számára a brexit után. Globális Nagy-Britanniát szeretnénk, amely magabiztos és kétségtelenül globális" - mondta a brit külügyminiszter, Dominic Raab.

Miközben az Egyesült Királyság szeretné megmutatni, hogy az unión kívül is van élet, Brüsszellel máris vitában áll London a jövőbeli kereskedelmi kapcsolatok ügyében.

"Nincs ausztrál alku, semmi nincs jelenleg. Jelenleg egyetlen tárgyalás folyik az EU és Ausztrália között, de alku nincs. Van azonban uniós alku Japánnal, Kanadával, Marokkóval, Norvégiával és Svájccal. Ezek közül lehet válogatni. Ez olyan, mint a futballklubok igazolásai. Van az első vonal, a második, harmadik és negyedik vonal. Az Egyesült Királyság az átmeneti időszakban még még az első ligában játszik, nyílt a kereskedelem, nincsenek határok, egyenlőek a feltételek. De hogy a jövőben melyik európai ligába akarnak beszállni, az rajtuk múlik" - mondta a Kereskedelmi Világszervezet korábbi vezetője, Pascal Lamy.

Brüsszelben kételkednek abban, hogy az Egyesült Királyságnak bárkivel is sikerülne megállapodnia a kereskedelemről az év végéig.