Londonban és Bukarestben is tüntettek a járványügyi intézkedések ellen

2020.09.20

Több százan tüntettek szombaton London központjában a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen. A szájmaszk nélkül vonuló demonstrálók több útszakaszt is lezártak, és kisebb összetűzésekbe keveredtek a rendőrökkel. A Trafalgar tér környékének forgalma teljesen megbénult. A rendőrség végül több embert is előállított a tömegből.

Az Egyesült Királyságban éppen ezen a héten tiltották be a hat fősnél nagyobb csoportok gyülekezését a növekvő esetszámok miatt. A szabály zárt és szabad térre is vonatkozik, és nemcsak az éttermekre, kávézókra vagy kocsmákra, hanem a magánlakásokra is, az iskolákra és munkahelyekre viszont nem. A bűnüldözésért felelős brit miniszter, Kit Malthouse kifejezetten arra biztatta a lakosságot, hogy jelentsék, ha azt sejtik, hogy a szomszédaik megsértik a szabályokat.

A román fővárosban a londonihoz hasonló tüntetést tartottak. A résztvevők elsősorban az iskolákban kötelezővé tett maszkhasználat ellen demonstráltak Bukarest utcáin. Romániában már a nyár közepe óta rendre több mint ezer új fertőzöttet regisztrálnak naponta. Ezen a héten a rekord is megdőlt, szerdán 1713 pozitív tesztet jelentettek a hatóságok.