Lombardia bepereli az olasz kormányt az elhibázott járványkezelés miatt

2021.01.24

A félresikerült járványkezelés miatt egymásra mutogat Milánó és Róma. A központi kormányzat egy héttel ezelőtt vörös zónába sorolta az észak-olaszországi Lombardiát, így a boltoknak, éttermeknek és iskoláknak is be kellett zárniuk. Majd nem sokkal később kiderült, hogy a döntést hibás járványadatokra alapozták, így a régió mégis visszakerülhetett a narancs színű csoportba, élvezve az ezzel járó enyhítéseket.

Az egészségügyi miniszter szerint a lombardiai vezetés adott le rossz számokat, míg a tartományt vezető jobboldali-konzervatív Liga ezt nem ismeri el és a kormány alkalmatlanságát hangsúlyozza.

Attilio Fontanais kormányzó úgy döntött, hogy bepereli a római vezetést, amiért a bezárásokkal anyagi kárt okozott a lombardiai vállalkozóknak. Szerinte a rövid kiesés is euró milliókba került.

Az ország gazdasági motorjának tartott, tíz milliós régió a vakcinákon is összeveszett az olasz kormánnyal. Az északiak szerint ugyanis a járvány által jobban érintett és gazdaságilag fontosabb területen kéne előbb oltani, sőt a délieknek le is kéne mondaniuk néhány vakcinaszállítmányról.