Lezárt határok, brit szigor - miért veszik ennyire komolyan az új mutációt?

2020.12.21

Egyre több európai ország zárja le a határait az Egyesült Királyságból érkezőkkel szemben, miután a koronavírus új, gyorsabban terjedő mutációját azonosítottak a múlt héten. A tudósok hangsúlyozzák, hogy egyelőre semmi nem utal arra, hogy halálosabb lenne a vírus, és az oltás ez ellen a változata ellen is hatásos.

Összeszedtük a legfontosabb információkat a mutációról.

Nem ez az első, fertőzőbb mutáció

Minden vírushoz hasonlóan az új koronavírusként ismert SARS-CoV-2 is mutálódik. Ez egy természetes folyamat, megijedni nem kell tőle, kutatni és figyelni annál inkább.

Az eddigi adatok szerint ez a vírus nagyjából tízszer lassabban változik, mint az influenza vagy a hepatitis-C. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a vírusban van egy "öngyógyító" folyamat, ami kijavítja a hibás örökítőanyagot, így szaporodáskor alig tud módosulni a vírus szerkezete. De nem lehetetlen a változás, Európában februárban a D614G névre keresztelt mutáció kezdett terjedni, ami nem különbözik attól, amit 2019 decemberében a kínai Vuhan városában találtak. Magyarországon a tavaszi első hullámot már szinte kizárólag ez a változat okozta.

A mutáció a vírus tüskéjének proteinjét változtatta meg. Mivel a tüskével kapcsolódik a vírus a sejtekhez, ez megkönnyítette a sejtekbe bejutást, vagyis a fertőzőképességet, de ettől a vírus nem vált veszélyesebbé vagy halálosabbá.

Nem veszélyesebb, és az oltás továbbra is hatásos

A most azonosított mutációról is ezt hangsúlyozzák a szakemberek, és azt, hogy a vakcinát nem teszi hatástalanná a változás.

"Az új vírustörzs gyorsabban terjed, de nem okozza a betegség súlyosbodását, ez nagyon fontos, és amennyire ezt előre tudni lehet, az oltás is hatásos ellene" - nyilatkozta egy neves brit kutató orvos, Sir Mark Walport.

Azonban azzal, hogy gyorsabban terjed, ezzel nő a fertőzöttek száma, ez pedig azt jelenti, hogy több beteg szorul majd kórházi ápolásra, így a kórházak újból túlterheltekké válhatnak, és ez már komoly aggodalomra ad okot.

A koronavírus ellen kifejlesztett három vezető oltás (Pfizer, Moderna és Oxford) a már ismert tüske elleni immunreakciót vált ki. Az egészségügyi szakemberek ennek ellenére azért nem aggódnak a vakcinák hatékonysága miatt, mert az emberi szervezet nemcsak a tüskék elleni támadást tanulja meg velük, hanem a vírus más részei ellenit is.

Az viszont elképzelhető, hogy a vírus az oltás elől való menekülésének kezdete a mutáció. A BBC-nek nyilatkozó Cambridge-i Egyetem professzora Ravi Gupta szerint akkor lehet aggasztó a helyzet, ha további mutáció adódik a vírus új változatához.

David Robertson, a Glasgow-i Egyetem professzora szerint a koronavírus valószínűleg képes lesz olyan mutáns verziókat generálni, melyek ellen nem véd az oltás. Ez azt jelentené, hogy hasonló helyzet alakulna ki a koronavírussal, mint az influenzával: rendszeresen frissíteni kell az oltást ellene. Szerencsére a már említett három vezető vakcinát könnyű változtatni.

Aggasztó ütemű terjedés

A kormány és tudósok leginkább amiatt aggódnak, hogy az új változat sokkal gyorsabban terjed, és szokatlanul erősen mutálódott.

A legvalószínűbb magyarázat az, hogy a variáns egy, már legyengült, a vírus ellen küzdeni képtelen immunrendszerű betegben alakult ki.

Jeffrey Barret, a Wellcome Sanger Institute vezetője a Financial Timesnak azt mondta, hogy a vírus genetikai kódjában 23 betű változott meg, melyből 17-nek lehet hatása a viselkedésére. "Az új variáns nagyon aggasztó, és nem hasonlít semmire, amit eddig láttunk a járvány alatt - fogalmazott.

A vírustörzset először szeptemberben azonosították. Novemberben körülbelül az esetek negyedét okozta ez az új variáns, december közepén pedig már a kétharmadát - írja a BBC.

A Milton Keynes Lighthouse labor tesztelési eredményein látszik, ahogy a H69/V70 variáns december elején még az esetek egyharmadát jelentette, majd két héttel később már a kétharmadát.

Arról, hogy pontosan mennyivel fertőzőbb az új törzs, melyen belül a kutatók azonosítottak 17 különböző verziót, egyelőre pontos adat nincsen.

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton azt mondta, hogy a Londonban és Anglia délkeleti részén keringő vírus akár 70 százalékkal fertőzőbb lehet, mint az eddigiek.

Az eddigi kutatások alapján az új koronavírus-törzs 0,4-gyel vagy ennél nagyobb mértékben emelheti a járvány terjedési ütemét mérő R reprodukciós mutatót - tette hozzá.

Ez a mérőszám jelentősen emelkedett az elmúlt héten az Egyesült Királyságban, jelenlegországos átlagban 1,1-1,2 között van. Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 11-12 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést. Az ezelőtti héten jóval alacsonyabb, 0,9-1 közötti R ráta volt országos átlagban, ami azt jelentette, hogy az új fertőzések száma napi átlagban vagy nem emelkedett, vagy kis mértékben csökkent.

Kilenc esetet regisztráltak az Egyesült Királyságon kívül

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnapi közlése szerint a fertőzőbb vírustörzset már szeptemberben azonosították Anglia délkeleti részén, és ugyanez a kórokozó felbukkant Dániában - eddig kilenc esetben -, továbbá Hollandiában, Olaszországban és Ausztráliában is - mindegyikben egy-egy betegnél regisztrálták.

Nagy-Britannia elszigetelődik, nem lesz karácsonyi buborék

Európában vasárnap estig kilenc állam (Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Franciaország, Hollandia, Írország, Németország és Románia) döntött úgy, hogy nem enged Nagy-Britanniából érkező utasszállítót leszállni a területén. Hasonló lépést tervez Svédország. Görögországban három napról egy hétre hosszabbították a szigetországból érkezők karanténját. Az EU soros elnökségét betöltő Németország szeretné, hogy a tagállamok lehetőleg egységesen válaszoljanak a mutálódott vírus rohamos terjedésére. A német ARD értesülése szerint Angela Merkel kancellár már egyeztetett az ügyben telefonon Charles Michellel, Ursula von der Leyennel és Emmanuel Macronnal.

FRISSÍTÉS: Ferihegyen sem szállhatnak le Nagy-Britanniából érkező gépek, jelentették be az operatív törzs sajtótájékoztatóján hétfő délelőtt.

A lezárások többsége hétfőtől lépett életbe, így aki még tudott, előtte hazarepült.

"Nem hiszem, hogy aggódnom kéne. Amennyire tudom, normális, hogy egy vírus mutálódik. Karácsony előtt ez nyilván nem ideális, de érthető, hogy a kormánynak döntenie kell egy ilyen helyzetben" - vélte egy olasz nő, aki Oxfordból utazott vissza Rómába.

"Azt sem tudtuk, hogy mi a helyzet. Felszállás előtt csináltattam COVID-tesztet, védettnek éreztem magam, aztán megérkeztünk, és utána hallottuk, hogy mi történt" - mondta egy másik hazatérő olasz utas.

Franciaország nemcsak a légi, hanem mindenfajta beutazást megtiltott az Egyesült Királyságból vasárnap éjféltől, a teherforgalmat is beleértve. A La Manche-csatornánál óriási káosz alakult ki, miután a francia oldalon jelenleg egyáltalán nem fogadnak embereket is szállító járműveket. A korlátozás egyelőre 48 órát át van érvényben.

A brit miniszterelnök otthonmaradásra szólította fel a londoniakat és a Délkelet-Angliában élőket.