Leváltotta védelmi miniszterét Donald Trump, és pereskedik választási csalások miatt

2020.11.10

Leváltotta védelmi miniszterét az amerikai elnök. Donald Trump az elmúlt hónapokban történt utcai zavargások megfékezésére katonákat vetett volna be, minisztere ezt ellenezte - az elnökválasztás után ez az állásába került.

Donald Trump továbbra sem ismeri el választási vereségét, az állítólagos választási csalások kivizsgálását kéri, Twitter-üzenetében pedig azt jelezte híveinek, hogy Georgia és Wisconsin államokban ő fog győztesen kikerülni.

A Republikánus Párt vezetői eddig nem szólították fel az elnököt a vereség elismerésére - egy részük ezzel nem ért egyet, mások viszont támogatják az elnök jogi lépését.

"Az Egyesült Államokban egy választáson minden törvényes voksot meg kell számlálni, és minden törvénytelent figyelmen kívül kell hagyni. Trump elnöknek 100 százalékban joga van ahhoz, hogy a szabálytalanságokat kivizsgáltassa" - fogalmazott Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője.

Eközben a megválasztott elnök, Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris szakértőkkel tárgyalt, hogy beiktatásukat követően azonnal új intézkedéseket vezessenek be a koronavírus-járvány megfékezésére.

"A választásnak vége. Itt az ideje, hogy végre félretegyük a pártpolitikát és egymás démonizálását. A közegészségügyi lépések átpolitizálásának is véget kell vetni, a maszkviselés és a távolságtartás nem politikai kérdés" - hangsúlyozta Joe Biden, megválasztott amerikai elnök.

Szakértők nem várják, hogy Donald Trump formálisan elismeri majd vereségét, elnöki mandátumának lejártakor azonban így vagy úgy át kell adnia a Fehér Ház irányítását az utódjának.