Leszavazták a svájciak a vállalatok számonkérhetőségét

2020.11.30

Népszavazáson utasították el a svájciak azt a törvényjavaslatot, amely szigorú szabályokat írt volna elő a multinacionális vállalatok számára, amelyeknek Svájcban van a központjuk. Az új szabályok alapján svájci bíróság előtt felelhettek volna ezek a cégek, ha külföldi leányvállalataik emberi jogi visszaélést vagy környezetkárosítást követnek el.

A svájci vállalatok rengeteg fogyasztót érnek el: világszerte az elfogyasztott termékek harmadát svájci központú cégek állítják elő. A kitermelőipar területe különösen aggasztó: környezetvédő csoportok szerint a dél-amerikai bányák, amelyek svájci cégeket látnak el, komoly károkat okoznak nem csak a természetben, de a helyi emberi közösségeknek is.

Arról is zajlott népszavazás Svájcban vasárnap, hogy korlátozzák-e a hadifegyvereket gyártó vállalatok finanszírozását. A nagy nemzetközi fegyvergyártó cégekbe ugyanis rengeteg svájci pénz áramlik, annak ellenére, hogy az ország semleges, és nem állt háborúban 200 éve. A svájciak többsége nemmel szavazott az úgymond "háborús kereskedelem" elleni törvényjavaslatra.