Lép az unió a korona-átverések ellen

2020.04.17

Megtöbbszöröződött az online vásárlások aránya Európában a koronavírus-járvány miatt. Ez különösen igaz a maszkok és a fertőtlenítők esetére. A fogyasztóvédelmi szervezetek internetes platformokat nyitottak, mert a csalások száma is megtöbbszöröződött.

"A válság kezdete óta sokan próbálnak hasznot húzni a COVID-19-ből és gyenge minőségű, hatástalan termékeket reklámoznak. Néha az árazás egyszerűen átverésnek számít" - mondta a belga fogyasztóvédők szakértője, Jean-Philippe Ducart.

A maszkok árai átlagosan hétszeresére nőttek. A legtöbb webshop viszont a nemzeti hatóságok számára nehezen ellenőrizhető, mivel határokon átnyúló cégekről van szó.

A csalók ellen lép fel az EU

Az uniós intézmények növelték a nyomást a hirdetési oldalakon, hogy távolítsák el csaló reklámokat.

"Az interenetes áruházakat és közösségi oldalakat megkeresték a bizottságtól és most önkéntes alapon dolgoznak azon, hogy kiszűrjék a csalókat. Valójában a kötelességük lenne ez, és tettek is lépéseket. Volt olyan nap, hogy egymilliónál is több hirdetést vettek le így" - mondta egy görög EP-képviselő, Anna-Michelle Asimakopoulou.

A fogyasztóvédőket a hagyományos boltokban tapasztalható áremelkedés is aggasztja. Belgiumban átlagosan hat százalékkal drágábbak most az alapvető termékek, mint a járvány előtt. De a wc-papír ára néhol 30 százalékkal nőtt.