Lengyel-orosz vita a történelemről

2020.01.27

A második világháború kitörése előtt Sztálin és Hitler megállapodást kötött arról, hogy nem támadják meg egymást.

Sokak számára ez csak történelem, azonban mára komoly politikai vitává duzzadt az ügy Lengyelország és Oroszország között.

"Adolf Hitler megtámadta Lengyelországot, minden innen indult. Azonban a lengyelek nem úgy látják a Szovjetuniót, mint ami megmentette őket Hitlertől. Fontos visszaemlékezni arra, hogy a német támadást előkészítette a Sztálinnal kötött megnemtámadási szerződés. Ez az alku Lengyelországot is felosztotta a két agresszor között. Igen, a német agresszió volt először, de két héttel később egy másik agresszió követte keletről, a Szovjetunió részéről" - mondta Pieter Lagrou történész.

A történelmi vita beárnyékolja az auschwitzi táborok felszabadításának 75. évfordulójára szervezett megemlékezéseket is.

A jeruzsálemi megemlékezést bojkottálták a lengyel vezetők, míg a lengyelországi ceremóniára nem kapott meghívót Putyin elnök.

"A szovjet hadsereg 600 ezer embert veszített el Lengyelország felszabadításakor. Sajnos Putyin elnököt nem hívták meg idén a jubileumi eseményre. Ez legyen Duda elnök lelkiismeretének gondja. Sajnos Lengyelországban ma sokan átírnák a történelmet" - mondta Vlagyimir Csizsov orosz nagykövet.

"A lengyel miniszterelnök szerint a szovjetek távol álltak a felszabadítóktól, segítették a náci Németországot, Auschwitz felszabadítása előtt és utána is követtek el bűncselekményeket. Mivel az unió a Második Világháború hamvaiból kelt életre, el kell utasítanunk ezeket a hamis narratívákat" - írta Matheus Moraviecki.

"Az uniós intézmények politikai szinten kiállnak Lengyelország mellett. Az Európai Parlament állásfoglalást fogadott el arról, hogy a megnemtámadási szerződés vezetett a háborúhoz. A bizottság is elítélte a Második Világháború történelmének eltorzítására tett kísérleteket" - mondta az Euronews tudósítója, Darren McCaffrey.

A háborús történelem Lengyelországban és Oroszországban is a politika egyik tartóoszlopa.

Emiatt valószínűtlen, hogy a két ország közül bármelyik is engedne a saját álláspontjából.