Lemondják az olasz turistautakat

2020.02.28

Tavaly Olaszország volt a világ nyolcadik legvonzóbb turisztikai célpontja. Mostanában azonban a leghíresebb látványosságok környéke is üres. Mint például a milánói Dóm előtti tér.

Normál esetben a tér zsúfolásig tele van turistákkal, most azonban egészen elhagyatott.

"Húsvétra és a következő hónapokra egyre több foglalást mondanak le múlt péntek óta. A lombardiai és venetói esetek, és hogy ezekről beszámolt a nemzetközi sajtó, ezek miatt egészen júniusig vannak lemondások. Ez igaz az egész országra, különösen északra, de az egész országra" - mondta Giuseppe Roscioli, az olasz szállodaszövetség vezetője,

A koronavírus sok turistát elriasztottak, és elhalasztották a milánói bútorvásárt is.

"Milánó egyik legfontosabb rendezvényét, a Salone del Mobilét, a nemzetközi bútorvásárt áprilisról júniusra halasztották. A vásár 60 ezer állást teremt" - mondta Marta Brambilla Pisoni, az Euronews milánói tudósítója.

Vincenzo Spadafora sportminiszter szerint nem hosszabbítják meg a sportrendezvények hétfőig szóló tilalmát, mivel a fertőzési adatok nem indokolják ezt.

A tilalom március 1-ig szól, addig Észak-Olaszország 6 régiójában zárt ajtók mögött szabad sportrendezvényeket tartani.

"Napi szinten fogjuk figyelni a helyzetet, így még azelőtt döntünk a tilalom meghosszabbításáról, hogy lejárna a március elsejei határidő, ami a hét végén jár le. Remélem, a helyzetet nemsokára ellenőrzésünk alá tudjuk vonni, és nem kell már hat régiót lezárva tartani" - mondta a miniszter.

A bútorvásár minden évben 400 ezer vendéget vonz. Az idegenforgalom különösen megszenvedi az utazási tilalmat. A turizmus az olasz nemzeti össztermék 10 százalékát adja, a látogatók elmaradása körülbelül 4-5 milliárd eurós veszteséget okozhat az országnak.