Lemondatták a kirgiz miniszterelnököt

2020.10.07

Lemondott a kirgiz miniszterelnök, miután két napon át tartó tömegtüntetéseken követelték a távozását. Kubatbek Boronov lépésének előzménye, hogy az országban vasárnap parlamenti választásokat tartottak, amelyeket a hivatalos tájékoztatás szerint a jelenlegi vezetéshez köthető két párt nyert, az ellenzék szerint viszont csalás történt.

- Várom a megújulást. Meg kell szabadulnunk a régi arcoktól és tisztességes jogalkotókat kell a partlamentbe ültetnünk, akik a népért dolgoznak. Egy új, tiszta parlament kell nekünk - mondja Erlan Zumagazijev fővárosi lakos.

A választási bizottság a politikai helyzetre hivatkozva érvénytelenítette a választások eredményét, Boronov feladatait pedig ideiglenesen az a Szadir Japarov látja el, akit a tüntetők szabadítottak ki a börtönből. Korábban ellenzéki csoportok vették át az irányítást a parlament és más kormányzati épületek felett azt állítva, hogy választási csalások, köztük szavazatvásárlások történtek. Jelenleg úgynevezett népi őrjáratok biztosítják a kirgiz főváros, Biskek biztonságát.