Lemaradtak az európai cégek

2020.01.02

A szaúdi Aramco vezeti a tőzsdén jegyzett 100 legértékesebb vállalat rangsorát. A világ legnagyobb olajtermelőjének papírjait csak most decemberben vezették be a börzére, és máris olyan társaságokat szorított hátrébb, mint a Microsoft és az Apple, amelyek egészen addig vezették a listát.

A 10-es rangsorban egyébként a már említett Aramcón és két kínai cégen kívül kizárólag amerikai vállalatok vannak felsorolva, és a 100-as listára is csak 5 európai cég fért be, három svájci és két német.

A rangsort közzétevő német Handelsblatt gazdasági folyóirat értékelése szerint az európai vállalatok - a németeket is beleértve - egyre inkább tért veszítenek, míg a digitális üzleti modelleket alkalmazó amerikai társaságok megértik az idő szavát. A jelenleg legtöbbet érő 100 tőzsdei cégből 56 az Egyesült Államokban van bejegyezve. Az általuk kínált áruk és szolgáltatások egész iparágakat forradalmasítanak és hatalmas profitot generálnak, míg az európai vállalatok gyakran még mindig ott tartanak, hogy a meggyőző piaci modellt keresik.