Lélegzetelállító idegenforgalmi lehetőségek Angolában

2019.12.13

Egy lenyűgöző Atlanti-óceán menti barlangból jelentkezik a Business Angola munkatársa. Hiszik, vagy sem, egy hatalmas sivatag szélén vagyunk. A Namib régió 2000 km hosszan húzódik három országot felölelve. Az Euronews stábja ezúttal a befektetők és turisták ottani lehetőségeit szeretné feltérképezni.

A barlang tetején lévő nyaralótelep a Főnök Strandja (Praia do Soba) nevet viseli. A homokkő sziklákra néző kilátástól egyszerűen leesik az ember álla. Az itt befektető család még több ilyen csodálatosan berendezett házikót szeretne felépíteni.

Andrea Martins: "Ez a hely amolyan elveszett paradicsom volt Angolában, mert senki sem ismerte, nem volt idevezető út. Az apám fedezte fel ezt az elképesztő helyet és épített errefelé utat."

Euronews: "Ön terjeszkedésben, további befektetésben gondolkodik. Mi a terv?"

Andrea Martins: "Nagyobb éttermet, konferencia termet, több szobát akarunk és szeretnénk kialakítani egy glampinget, egyfajta luxuskempinget, hogy többen jöjjenek."

Nehéz továbbmenni, de nézzük, mi jön még! Elérjük a sivatagi dűnéket a Corridor of the Tides, azaz a dagály folyosóján haladva és máris értjük, hogy a helyiek miért nevezik hatalmas helynek a Namib régiót. Ez a sivatag az angolai Yona Nemzeti Parktól Namíbián át egészen a dél-afrikai Kalahári sivatagig terjed. Több mint 8 ezer négyzetkilométer.

Mielőtt elkanyarodnánk a szárazföld belseje felé, nézzünk körül Namibe kikötőjében, ahol a japán Toyota körülbelül fél milliárd eurót tervez befektetni! Meg akarja duplázni a kikötő méretét, összekötni azt a vasúttal és különböző létesítményeket akar építeni. Erről beszélünk a Toyota ottani vezetőjével is.

Euronews: "Miként válhat ez a kikötő a turizmus fellendítőjévé?"

Nuno Borges da Silva: "A turistahajóknak nagy segítséget fog nyújtani, mert jelenleg nincsenek meg a feltételei, hogy ilyen hajók idejöjjenek. Amikor azonban a kikötő kész lesz, gyönyörű lesz és a nagy hajók is ki tudnak majd kötni. Jelenleg a külföldiek anélkül is befektethetnek ebben az országban, hogy partnerségre kelljen lépniük angolaiakkal. Könnyebbség, hogy minden nehézség, minden gond nélkül elkezdődhet egy beruházás."

A hajókba rakodott gránittömbök alapján az angolai kivitel lekörözi az idegenforgalmat. Az ország belseje felé haladva azt is látjuk, ez miből ered. A kőbánya, ahová utunk vezet, a sivatag kellős közepén található. Kivitelre, helyi feldolgozásra egyaránt termel. A Namib tartományban aranyat, rezet, mangánt, krómot, ónt és márványt is lehet bányászni.

Térjünk vissza a sivatagi szafarira! Mélyen a tartomány szívébe tartunk, egy kis falu mellé, hogy találkozzunk házigazdáinkkal. Egy jól felszerelt tábort, valódi kempinget találunk. A dél-afrikai tulajdonos előbb angolai kövekkel kereskedett, majd utakat kezdett szervezni.

Martin Bremer: "Az elmúlt 18 évben mindenfelé megfordultam Afrika déli részén, az utóbbi időben Angolában is. Meglátogattam az összes eddig még nem ismert vidéket. Természetes volt, hogy embereket hozok erre a vidékre."

Utunk részeként az Uvakuvale nevű helyi nomád törzs tagjaival is alkalmunk adódik találkozni. Elkísérjük őket az egyik táborukhoz, hogy megnézzük, hol és hogyan élnek. Vendéglátónk szerint Angola még teljesen szűz területnek számít a turizmusban.

Martin Bremer: "Nyitott ország, sokkal egyszerűbb gazdasági kapcsolatokat kialakítani. Több törvényt is megváltoztattak, hogy könnyebb legyen itt befektetni. Nagyszerű vállalatok vannak Angolában."

Körutunk itt véget ér, de a hatalmas Namib sivatag mindenképpen visszatérésre csábít. Az Atlanti-óceáni barlangtól a Namib sivatagi luxuskempingig csodálatos utazásban lehetett részünk.