Lehet jelezni a vakcina iránti igényt egy kormány által indított weboldalon

2020.12.07

Még ma várható bejelentés arról, hogyan érintik a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések a karácsonyi ünnepeket Magyarországon - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján. A bejelentést Orbán Viktor miniszterelnök teszi majd, várhatóan Facebookon.

Tesztelés Kanadában   -   Szerzői jogok  Andrew Vaughan/AP
Tesztelés Kanadában - Szerzői jogok Andrew Vaughan/AP

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a 65 év feletti magyar állampolgárok jelezhetik vakcina iránti igényüket a kormánynak egy honlapon, a vakcinainfo.gov.hu-n. Amiatt, hogy nem mindenkinek van erre lehetősége, a 65 év feletti magyar állampolgárokat levélben is megkeresik, amelyben egy kitöltendő ívet találnak, és aki a honlapon keresztül nem tudja, az ennek révén jelezheti vakcinaigényét.

Az Operatív Törzs tájékoztatóján Dr. György István államtitkár a csoportos tesztelések eredményeiről beszélt. Ez már két hete zajlik a bölcsődékben, óvidákban, oktatási, szociális és egészségügyi intézményekben. Az államtitkár elmondta, hogy a bölcsődékben 1,32 %, az óvodákban 1,75 %, az iskolákban 1,91%, a szakképző intézményekben 1,14% volt a fertőzöttek aránya. A szociális és egészségügyi intézmények adatairól ugyanakkor nem beszélt, de kétszer is megemlítette, hogy ők saját ütemükben végzik a tesztelést.

Eddig összesen 367 ezer embert teszteltek így, ebből 186 ezret a múlt héten. A tesztelést antigén gyorsteszttel végzik. A pozitív eredmények átlaga az első héten 2,4%, a második héten 1,98% volt.

A kormány úgy döntött, hogy a héten a közigazgatásban dolgozóknak ajánlák fel a lehetőséget, azoknak, akik ügyfelekkel érintkeznek.