Légszennyezettség: Szerbia fuldoklik telente

2021.01.11

A szerbeknek elegük van a mérgező levegőből, és abból, hogy kormányuk semmit sem tesz ez ellen.

Szerbiában a legmagasabb a légszennyezéssel összefüggő halálozások aránya Európában. Emiatt tüntettek ezrek Belgrádban.

"Tiszta levegőt akarunk magunk, gyermekeink és szüleink számára" - követeli egyikük.

"Mindannyiunknak fontos az egészséges levegő" - mondja egy másik.

A szerb kormány nem válaszolt az Euronews kérdésére, hogy mit tesz a levegőminőség javítása érdekében.

A környezetvédelmi szakember szerint a téli hónapok rendre kritikusak, mivel a gépjárműforgalomra rárakódik a fűtési szezon kibocsátása - és még sokan tüzelnek szénnel vagy fával.

"A háztartások zöme egyedi, korszerűtlen fűtési rendszerrel rendelkezik; szenet és/vagy fát égetnek el a kályhákban, kazánokban. Ez az elsődleges légszennyező forrás. Valamint Európában a szerbiai és a régiós erőművek bocsátják ki a legtöbb kén-dioxidot."

A légszennyezettség a koronavírus-járvánnyal párban még súlyosabb egészségügyi veszéllyel jár, hiszen mindkettő, külön-külön is a légzőrendszert, a tüdőt károsítja.

"Rengeteg dolog utal a közvetlen összefüggésre; minél rosszabb a levegő minősége, annál rosszabbak a járványadatok" - állítja Alekszandar Macura.

A belgrádi tüntetők petíciót juttattak el a kormányhoz, de maguk is úgy vélik, követelésük süket fülekre talál.

"Nő a társadalmi nyomás a kormányon. Tudniuk kell, hogy a probléma megoldást követel, nem felejtődik el."

Az Euronews tudósítója arról beszél, hogy "a szerb kormánynak nincs terve, programja a légszennyezés kezelésére, a levegőminőség javítására. Egyre szélesebb körben állítják, manipulálja a légszennyezettségi adatokat, illetve az egészségügyi küszöbértékeket módosítja. Az áttérés a tisztább fűtési rendszerekre jelentős állami beruházást és hosszabb időt igényel. A szerb állampolgárok ezt, a cselekvést próbálják kikényszeríteni."