Légitársaságok: hajnal előtt van a legsötétebb

2020.11.24

Az utazási korlátozások feloldásáért és széles körű tesztelésért könyörögnek a bajba került légitársaságok vezetői, akik attól tartanak, hogy a vakcináról szóló hírek miatt a kormányok már nem növelik tovább a tesztkapacitást, amely létfontoságú lenne a repülési ágazat életben tartásához.

Az Easyjet vezérigazgatója, Johan Lundgren a Finncial Timesnak azt mondta, van ok a bizakodásra, de senki nem tudja, meddig tart még a járvány, mikorra lesz széles körben elérhető a vakcina.

Sean Doyle a British Airwaystől azt nyilatkozta, hogy örülnek a vakcináról szóló híreknek, de rövid távon mindenképpen szükség van intézkedésekre azért, hogy újra beindítsák az utazásokat.

Guilleaume Faury, az Airbus vezérigazgatója úgy számol, hogy a koronavírus elleni vakcina hatása széles körben csak 2021 második felében lesz érezhető.

- Széles körű tesztelésre van szükség - nyilatkozta Faury. - A világjárvány második tele kezdődik, széles körű teszteléssel az utasforgalom kicsit magához térhetne.

A repülési ágazat vezetői szerint az utazási korlátozásokat repülés előtt kötelező tesztelésnek kell felváltania.

Vannak légitársaságok, amelyek tovább mennek: az ausztrál Quantas például csak beoltott utasokat fog elvinni, amint a vakcina elérhető lesz.

A légiközlekedési ágazat veszteségei tizenkét hónap alatt meghaladták a nyolcvan milliárd dollárt, de a repülőgépgyártók és azok beszállítói is az összeomlás szélére kerültek a kereslet drasztikus csökkenése miatt.