Legalább 6,6 millió adag vakcinát szállít a Pfizer Magyarországra 2021 végéig

2021.01.20

A jelenleg érvényben lévő megállapodás szerint 6,6 millió adag vakcinát szállít a Pfizer Magyarországra 2021 végéig - tudta meg a Népszava a cégtől.

A Pfizer és a BioNTech az Európai Bizottsággal 2020-ban kötött szerződést 200+100 millió adag oltóanyagról. Ebből 6,6 millió adag vakcinát szállít a cég Magyarországra.

Franciaországban nyilvános, hogy egyes vakcinákból mikor, mennyi érkezik
A koronavírus elleni oltóanyag a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 27-én   -   Szerzői jogok  Balogh Zoltán/MTI
A koronavírus elleni oltóanyag a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 27-én - Szerzői jogok Balogh Zoltán/MTI

Miután 2021. januárjában további 200+100 millió adagról egyeztetett a bizottság a gyógyszergyártóval ez akár meg is duplázódhat nemcsak Magyarországon, hanem az EU összes tagállamában.

6,6 millió adag vakcinából 3,3 millió embert lehet beoltani, ami a magyar lakosságnak körülbelül a 30 százaléka. Ha a kiegészítő mennyiségekről is megállapodnak, az azt jelentené, hogy a lakosság 60 százalékának beoltásához elegendő adagot szállítana 2021 végéig a Pfizer. A cég a Népszavának azt is megjegyezte, hogy a kiegészítő mennyiségek szállítása 2021 második negyedévétől indulhatna meg, azaz egy részük már tavasszal elérhető lenne.

Franciaországban nyilvános, hogy egyes vakcinákból mikor, mennyi érkezik

Jelenleg európai gyártási kapacitását bővíti a Pfizer/BioNTech, így február elejéig még ideiglenes fennakadások lehetnek, de február közepétől folyamatosan növekvő mennyiség szállítását tervezik.

A két cég azt közölte korábban, hogy garantálja, hogy 2021 első negyedévében teljesíti korábbi vállalásait.

Franciaországban nyilvános, hogy egyes vakcinákból mikor, mennyi érkezik

Pascal Canfin francia liberális-centrista képviselő a Twitteren osztotta meg a francia vakcinanaptárt, hogy mikor mennyi érkezik bizonyos oltóanyagokból, hónapokra bontva. Ebből látszik, hogy a körülbelül 67 millió lakosú országba 49 millió adagot szállít év végéig a Pfizer. Azaz lakosságarányosan közel azonos a magyar és a francia rendelés.

Ha megnézzük a francia naptár számait, az alapján decemberben Magyarország körülbelül 71 adag vakcinára számíthatott (ennél kicsit több, 79 750 érkezett). Január végéig 371 ezer adag várható, február végéig pedig 714 ezer. A francia naptár szerint az első rendelés több mint 50 százaléka megérkezik június végéig.

Canfin, aki a Renaissance (újjászületés) nevű listán jutott be az Európai Parlamentbe (ezen szerepeltek Emmanuel Macron francia elnök Köztársaság Lendületben nevű pártjának és szövetségeseiknek a jelöltjei), az egyik fő szószólója az átláthatóságnak az oltási programokról. Egyike volt azoknak az EP-képviselőknek, akik betekinthettek az Európai Bizottság egyik gyógyszercéggel kötött szerződésébe.

Kedden az EP plenáris vitáján az oltási programról azt hangsúlyozta, hogy Franciaországhoz hasonlóan a többi tagállamnak is nyilvánosságra kellene hoznia, hogy mikor mennyi adag vakcinát érkezik hozzájuk.