Lecsaptak a Muszlim Testvériségre és a Hamászra Ausztriában

2020.11.09

Rajtaütéseket hajtottak végre Ausztriában a Muszlim Testvériség és a Hamász iszlamista szervezetek gyanítható támogatói ellen. Az osztrák hatóságok hétfőn kora reggel olyan személyeknél és egyesületeknél tartottak razziát, amelyek a gyanú szerint támogatták a Muszlim Testvériség iszlamista csoportot és a Hamász palesztin mozgalmat - közölte a grazi ügyészség.

Református püspök, katolikus érsek, muzulmán imám és zsidó rabbi együtt tisztelegnek a bécsi terrortámadások áldozatai előtt   -   Szerzői jogok  Michael Sohn/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
Református püspök, katolikus érsek, muzulmán imám és zsidó rabbi együtt tisztelegnek a bécsi terrortámadások áldozatai előtt - Szerzői jogok Michael Sohn/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

A műveletek mintegy 70 gyanúsítottat érintettek, több száz rendőr 60 lakást, házat, üzletet és egyesületi helyiséget kutatott át Ausztria négy tartományában. Harminc embert előállítottak, őket a hatóságok kihallgatják. Az akciók során mobiltelefonokat, számítógépeket és dokumentumokat is lefoglaltak.

A hatóságok azt közölték, hogy a rajtaütésekre több mint egy éve készültek, és nem állnak összefüggésben a múlt heti bécsi terrortámadással.

A rendőrségi akció célpontjai olyan személyek voltak, akik gyaníthatóan valamilyen terrorszervezethez tartoztak, terrorista tevékenységet pénzeltek, államellenes kapcsolataik voltak, bűnszervezetekkel tartottak fenn kapcsolatot vagy pénzmosásban vettek részt - mondta el Karl Nehammer belügyminiszter. A művelet eredményeként "megnyesték a politikai iszlám gyökereit" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a szélsőséges erők táptalajára sikerült csapást mérni. Megjegyezte azt is, hogy a jogállam adta valamennyi lehetőséget kihasználva az osztrák hatóságok teljes erővel fellépnek a szélsőséges és embertelen szervezetek ellen.

A négy ember életét követelő múlt hét hétfői terrortámadás után néhány nappal egyébként az osztrák hatóságok elrendelték két "radikális mecset" bezárását is. Susanne Raab integrációs és Karl Nehammer belügyminiszter arról számolt be sajtótájékoztatóján, hogy a 20 éves merénylő, Kujtim Fejzulai egy mecset és egy iszlám egyesület rendszeres látogatója volt, amelyek nagyban hozzájárultak a radikalizációjához, ezért azonnali hatállyal elrendelték a bezárásukat.

Raab hangsúlyozta, hogy az imaházak bezáratása nem támadás az iszlám vallás ellen, "hanem közös harcunk az ellen, hogy a vallással a radikalizmus érdekében visszaéljenek".

Az ausztriai muszlim hitközség (IGGÖ) megerősítette, hogy bezárnak egy, alájuk tartozó imahelyet, amely "megsértette a vallás doktrínáit".

"A szabadság fontos érték az országunkban, amelyet meg kell védenünk a visszaélésektől, akkor is, ha azokat a mi sorainkból követik el" - közölte Ümit Vural, a szervezet elnöke.

Susanne Raab integrációs miniszter a most hétfői rendőrségi akcióval kapcsolatban kiadott közleményében kiemelte: az Ausztriába bevándorló külföldiek integrációja szempontjából is veszélyes, ha a politikai iszlám befolyása a Muszlim Testvériséghez hasonló szervezeteken keresztül egészen Ausztriáig elér. A miniszter olyan "államellenes összefonódásokra" utalt, amelyek "ki akarják használni és belülről igyekeznek megváltoztatni" Ausztria demokratikus berendezkedését.

A grazi ügyészség közleményében hangsúlyozta: az akciók nem az iszlám vagy a muszlim vallásúak ellen irányultak, a Muszlim Testvériséget nem vallási szervezetnek, hanem vallási hátterű, politikai szélsőségnek tekintik. A razziák azoknak a muszlimoknak a védelmét is szolgálják, akiknek a vallásával visszaélve igyekeznek egyes csoportok alkotmányellenes ideológiákat terjeszteni.

Kifejtették továbbá, hogy azért vették célba a világszerte aktív Muszlim Testvériség feltételezett tagjait és támogatóit, mert ez egy radikális iszlamista, erőteljesen zsidóellenes szervezet, amelynek fő célja, hogy az iszlám jogrenden alapuló iszlám államot hozzanak létre a világon mindenhol. Az eddigi nyomozás alapján látható, hogy a Muszlim Testvériség konkrét kapcsolatokat tart fenn terrorcsoportokkal és szoros ideológiai és pénzügyi kapcsolatokat ápol a szíriai és iraki polgárháborúkban aktív radikális iszlamista csoportokkal.