Lapátot ragadtak a madridiak

2021.01.11

A mentősök után most a hókotróké a főszerep Madridban. A napokon át tartó havazás miatt helyenként 60 centiméteres hófalak alakultak ki. Az előrejelzések szerint az elkövetkezendő napokban mínusz 14 fokig süllyedhet a hőmérséklet és az utakon maradt hó vastag jégpáncéllá alakulhat. Így létfontosságú, hogy időben sikerüljön megtisztítani a főbb csomópontokat. A fővárosban aki tehette lapátot ragadott, még a katonák is.

- Az összes metrólejárót meg kell tisztítanunk, mert ezek nagyon csúszóssá válhatnak és rengeteg ember használja őket. Aztán jöhetnek a kereszteződések - magyarázta egy közmunkás.

A katasztrófavédelem hétvégén 1500 elakadt autóst menekített ki az utakról. A legfontosabb az volt, hogy az áruk eljussanak a boltokba, a vakcinák pedig a kórházakba. Sokáig ugyanis félő volt, hogy a fővároshoz közeli települések oltóanyag nélkül maradnak. Volt, ahol az orvosok mentek ki az épület elé, hogy elhányják a havat.

Salvador Illa egészségügyi miniszter azt írta a Twitteren, hogy példaértékű az egészségügyi dolgozók helytállása ezekben a nehéz időkben.

A hétvégi leállás után elsőként a vasúti forgalom indult újra, de csak korlátozottan. A madridi repülőtér is megnyitotta egyik terminálját, a légi forgalom viszont csak a hét második felében állhat helyre. Az áruforgalom és a tömegközlekedés is akadozik.