Lángba borította Spanyolországot egy rendszerkritikus rapper letartóztatása

2021.02.17

Zavargások törtek ki több spanyol nagyvárosban, miután letartóztatták a népszerű YouTube rappert, Pablo Haselt. Barcelonában a feldühödött fiatalok kukákat gyújtottak fel és kövekkel dobálták meg a kiérkező rohamrendőröket, akik erre könnygázzal és füstgránátokkal válaszoltak.

A rapper azzal vált híressé, hogy dalaiban menekültgyilkosoknak és tüntetőverőknek nevezte a hatóságokat. A bíróság ezért 9 hónapos letöltendő börtönbüntetésre ítélte, mivel indoklása szerint Hasel becsmérelte az alkotmányos monarchiát és éltette a terrorizmust. A zenész viszont nem vol hajlandó önként bevonulni, és inkább elbarikádozta magát társaival egy katalán egyetemen.

Végül egy csapat rendőrnek 24 óra alatt sikerült áttörnie a védelmet és letartóztatnia a férfit.

- Azt gondoljuk, hogy a szólásszabadság addig terjed, amíg nem kerül veszélybe senkinek a biztonsága. Az elítélt megsértette a demokratikus értékeket, így az államnak jogában áll megfosztani őt a szabadságától - magyarázta a spanyol miniszterelnök-helyettes, Carmen Calvo.

A zenész mellett eddig több mint 200 neves művész állt ki. Két Oscar-díjas, Javier Bardem színész és Pedro Almodóvar rendező is aláírta azt a petíciót, amely a rapper szabadon engedését követeli. Szerintük ugyanis a kormány nem korlátozhatja a művészi önkifejezést.