Kubai ellenzékiek az EP-ben

2020.02.06

Kubai ellenzéki aktivisták látogattak az Európai Parlamentbe, hogy a szabadságjogok hiányáról tájékoztassák a képviselőket. Öt szék azonban üresen maradt, mert a kubai hatóságok nem mindenkit engedtek ki az országból.

- Díaz Canel diktátor kormánya nem engedte ki őket Kubából. Ezért is fontosak az ilyen akciók - mondta José Ramón Bauzá spanyol EP-képviselő.

Rosa María Paya édesapja, a neves aktivista, Osvaldo Paya volt, aki 8 évvel ezelőtt máig tisztázatlan balesetben veszítette életét. Az Európai Parlament a lelkiismereti szabadságért folytatott küzdelemért tüntette ki. Miamiban élő lányát most állambiztonság elleni bűncselekményekkel vádolják Kubában.

- Nem tudom, hogy amikor visszatérek a hazámba, beengednek-e, kiengednek-e, esetleg egyenesen bebörtönöznek, miként a legnagyobb ellenzéki mozgalom és az általunk is védett kampány vezetőjét, José Daniel Ferrert - mondta Rosa María Paya.

A kubai ellenzékiek azt szeretnék, ha az Európai Unió nyomást gyakorolna az országra a politikai párbeszédről és együttműködésről szóló megállapodás keretében. Emberi jogvédő szervezetek szerint jelenleg 120 politikai fogoly van Kubában.

- Az EU-nak új stratégiát kell követnie, mert az elmúlt évtizedekben követett nem működött. Az emberi jogok kubai védelmezőinek helyzete csak romlott. Ha senki sem védi az emberi jogokat, akkor nincs igazi civil társadalom. Ha nincs civil társadalom, nincs demokrácia - mondta Anders L. Pettersson svéd jogvédő.

A találkozó végén azok a kubaiak tiltakoztak, akik a vádak ellen akartak felszólalni, de nem kaptak szót. Az Euronews kereste a kubai nagykövetséget is, de ők nem kívánták kommentálni az elhangzottakat.