Középkor egy menekülttáborban Bosznia-Hercegovinában

2019.12.03

Tiltakozik az Európai Unió és több nemzetközi segélyszervezet is azok miatt a körülmények miatt, amelyek között menedékkérők ezrei élnek Bosznia-Hercegovina északnyugati részén, a horvát határ közelében fekvő Bihácson.

A három menekülttábor közül különösen az kelt felháborodást, amelyet a hatóságok egy korábbi szeméttelep helyén húztak fel pár hónappal ezelőtt, hogy csökkentsék a feszültséget a másik két, túlzsúfolt telepen. A vučjaki tábor már nyáron is lakhatatlan volt, de a telet végképp nem lehet ott túlélni - figyelmeztetnek az orvosok.

Egy pakisztáni fiatalember azt mesélte, hogy az ő sátra összerogyott a hó alatt, úgyhogy nincs hol meghúznia magát, egyelőre nem talált helyet, ahol aludhatna, ráadásul beteg is. Próbált átmenni másik táborba, de sehol sincs hely. Segítséget kér.

Brüsszel eddig körülbelül tízmillió euróval támogatta a bosznia-hercegovinai menedékkérők ellátását, de a vučjaki táborra nem hajlandó pénzt adni. A helyi kórház igazgatója már nyáron azt mondta, hogy ilyen körülmények között nem lehet embereket tartani, a tábort azonnal ki kell üríteni.

Bosznia-Hercegovina biztonsági minisztere, Dragan Mektic közölte, hogy egy Szarajevó melletti üres laktanyába fogják átköltöztetni a menedékkérőket a vučjaki táborból, de át kell alakítaniuk valamennyire, és ezzel csak december vége felé fognak végezni.

Az új hely sem látszik megoldásnak, mondják a helyiek, akik nagyon nem örülnek a menedékkérők érkezésének.

"Ezek a barakkok nem lesznek jók nekik" - mondta egy férfi - "ráadásul a semmi közepén van, a környékbeliek aggódnak a biztonságukért."

A két túlzsúfolt bihácsi táborban az lett a megoldás, hogy kijárási tilalmat vezettek be a hatóságok este 10 és reggel 6 óra között. Az ott élők ugyanis arra panaszkodnak, hogy betörnek hozzájuk, az utcán is megtámadják őket a menedékkérők, akik egymással is nehezen jönnek ki, sok a botrány, a verekedés.

És ebből a pokolból egyelőre nem látszik kiút. A táborlakók azt mondják, hogy a horvát határőrök nem fogadják be a menedékkérelmeket. Elveszik a pénzüket, meg is verik őket, így kerülnek vissza újra és újra Bosznia-Hercegovinába.