Koronavírus: több szomszédos országban újabb rekordok

2020.08.14

Hazánk térségében is emelkedik az új koronavírus fertőzöttjeinek száma. Európai járványügyi szakértők szerint a külföldről hazatérő nyaralók, a családi találkozók és más összejövetelek, rendezvények, sportesemények fokozzák a vírus terjedését.

Ausztria

Április közepe óta nem volt ilyen sok új fertőzött Ausztriában, mint most. Egy nap alatt 194-en fertőződtek meg koronavírussal nyugati szomszédunknál.

Az országban eddig 22 439 ember koronavírustesztje lett pozitív, közülük 724-en haltak bele a fertőzés okozta betegség szövődményeibe, 20 268-an már meggyógyultak. Jelenleg 1447 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 118-an szorulnak kórházi kezelésre.

Horvátország

Horvátországban ismét meghaladta a százat az új koronavírussal fertőzöttek napi száma, kedden 130-cal nőtt, és elérte az 5870-et az eddig megfertőzöttek száma. Hétfőn még 91 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Nem történt új haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 160 maradt.

Több ország, köztük Ausztria, Olaszország, Csehország és Szlovénia is jelezte Zágrábnak, hogy több fiatal tért vissza fertőzötten horvátországi nyaralásáról.

Szlovénia

Szlovéniában az elmúlt 24 órában regisztrálták a legtöbb megbetegedést ebben a hónapban. A kormány által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 31-gyel 2303-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma.

Ebben a hónapban ez a legmagasabb napi esetszám. Új halálesetet nem regisztráltak az országban, a járvány halálos áldozatainak száma így 129 maradt.

Szerbia

Napról napra csökken a koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában, keddről szerdára 235 új fertőzöttet regisztráltak, míg a múlt héten a négyszázat is elérte a napi új fertőzöttek száma.

Belgrád azt fontolgatja, hogy a bizonyos országokból érkező külföldiek számára hamarosan kötelezővé teszi a negatív koronavírusteszt felmutatását a határon, vagy a kéthetes hatósági karantént, hogy megakadályozza a vírus újbóli behurcolását.

Szerbiában szerdára az előző napi 28 262-ről 28 497-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden hat újabb halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel a halottak száma 652-re emelkedett.

Románia

Romániában az előző napinál kétszázzal magasabb napi esetszám újabb negatív csúcsnak számít, és csaknem 20 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát.

Szerdára újabb 1415 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak az utóbbi napon. Ezzel meghaladta a 65 ezret a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma az országban.

Romániában az adatok egyértelműen a járvány terjedésének gyorsulását jelzik az utóbbi napok stagnálása után. Az utóbbi 24 órában újabb 43 koronavírusos beteg vesztette életét, így meghaladta a 2800-at a járvány romániai áldozatainak száma.

Ukrajna

Megint felszökött a koronavírusos fertőzöttek napi növekménye Ukrajnában, szerdára ismét csaknem másfél ezer új beteget regisztráltak, az azonosított fertőzöttek száma velük együtt már meghaladta a 84,5 ezret.

A halálesetek száma 19-cel 1970-re nőtt. Kárpátalján az azonosított fertőzöttek száma 5946-ra, az elhunytaké három újabb áldozattal 226-ra emelkedett, miközben eddig 2563-an győzték le a kórt.

Világszerte nem lassul a koronavírus-járvány terjedése, szerda estére az igazolt fertőzöttek száma megközelítette a 20,4 milliót, a haláleseteké meghaladta 743 ezret, a gyógyultaké pedig a 12,6 milliót a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.