Koronavírus: több mint 40 ezer napi fertőzött Olaszországban

2020.11.14

Átlépte a 40 ezret az új koronavírus-fertőzöttek napi esetszáma Olaszországban pénteken, és 550-en haltak meg egyetlen nap alatt a járvány következtében.

Már Toszkánát és Campaniát is járványveszélyes, vörös zónának nyilvánították (Lombardia, Piemonte, Valle d'Aosta, Alto Adige, Bolzano és térsége, valamint Calabria után). A két tartományban éjszaka kijárási tilalom, nappal kijárási korlátozás lép életbe. A vendéglátóhelyeket bezárják.

- Ha a járványgörbe továbbra is így emelkedik, nem fogjuk tudni ellátni a betegeket. Óriási stresszben, a beosztásunkat már nem is nézve, megállás nélkül dolgozunk. Az egyetlen jó hír, hogy egyelőre még egyetlen beteget sem kellett elutasítanunk - mondja a nápolyi Cardarelli kórház intenzív osztályának orvosa, Giuseppe Visone.

Spanyolországban napok óta lassul a koronavírus-fertőzés terjedésének üteme, de pénteken még mindig több mint 300 halottat és 21 ezer napi fertőzöttet jegyeztek fel.

A spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója, Fernando Simón szerint a tendencia reménykeltő, de továbbra is szükséges, hogy fenntartsák az óvintézkedéseket.

Az Egyesült Királyságban pénteken több mint 27 ezer új fertőzöttet és 376 COVID-beteg halálát regisztrálták.

Liverpoolban megkezdődött a teljes lakosság tesztelése, a Mersey-parti város az első Angliában, ahol ily módon próbálják megelőzni a kórházak túlzsúfoltságát. A városban hat új tesztelő központot nyitottak, az egyik például a városi teniszcentrumban létesült.

Franciaországban a Párizs szomszédságában lévő Seine-Saint-Denis megye a járvány által egyik leginkább sújtott régió. Az ott lévő L'estrée klinika a tavasz után újra ideiglenes intenzív osztályt nyitott a koronavírus-fertőzöttek ellátására.

A francia fertőzöttek száma a 2 millióhoz közelít, a járvány következtében eddig több mint 42 ezren haltak meg.