Koronavírus: rugalmasságot kérnek a légitársaságok

2020.03.05

Törölt járatok, csökkenő utasszám

A koronavírus terjedése a 2008-as pénzügyi válság óta a legnagyobb károkat okozza az az európai légitársaságoknak. Az iparág most rugalmasságot kér az uniótól.

"A mostani szabályok szerint a légitársaságoknak folyamatosan ki kell használniuk a rendelkezésükre álló repülési réseket, ha ezt nem teszik, elveszíthetik ezeket. Szeretnénk lazítani ezen a szabályon, mivel mostanában nagyon sok járatot kellett törölnünk a koronavírus miatt" - mondta a légitársaságok szövetségének vezetője, Thomas Reynaert.

26 milliárd eurós kár

A múlt héten már 4,8 százalékos utasszám zuhanást jeleztek előre a nemzetközi szervezetek erre az évre.

Ez globális szinten 26 milliárd euróval károsíthatja meg a légiközlekedési ipart.

A szakszervezetek aggódnak a munkahelyek és a munkatársak miatt.

"Sok kényszervállalkozó van közöttük, nekik semmilyen betegszabadság nem jár. Ők vonakodnak attól, hogy ne vegyék fel a munkát. Ez veszélyes rájuk és az utasokra nézve is" - mondta egy szakszervezeti vezető, Livia Spera.

Válságba kerülhet az európai turizmus

A légiközlekedés válsága magával ránthatja az európai turizmust is.

"Európából az elmúlt kettő hónap alatt több, mint kétmillió harmadik országból származó turista hiányzik. És akkor nem vettük ehhez hozzá, hogy akár az olasz válság kapcsán hány millió ember mondja le az útját. Hány repülőtársaság megy majd csődbe, hány kis és középvállalkozás, panzió, étterem megy csődbe" - figyelmeztetett Ujhelyi István magyar szocialista EP-képviselő.

A héten már több száz járatot töröltek európai légitársaságok. Számukra létfontosságú az, hogy ellenőrzés alá kerüljön a vírus terjedése.