Koronavírus: riasztó számok Európában

2020.09.18

Szigorító intézkedéseket vezet be, valamint újabb nagyobb összeget különít el az egészségügyi rendszer számára Nagy-Britannia. Az esetszám a szigetországban a 400 ezerhez közelít, és már majdnem 42 ezren haltak meg a járvány következtében.

A WHO arra figyelmeztet, hogy milyen hatása lehet a korlátozó intézkedések enyhítésének Európában.

" Láttuk tavasszal, és nyár elején a szigorú lezárások hatását. Az erőfeszítéseinknek megvolt az eredménye, hiszen júniusban voltak a legalacsonyabb esetszámok. A szeptemberi számok mindannyiunk számára figyelmeztetőek. Noha ezek a számok átfogóbb tesztelés eredményeként születtek, mégis azt mutatják, hogy régió egész területén riasztó sebességgel terjed a járvány" - mondta Hans Kluge a WHO európai regionális igazgatója

Az üzenet figyelmeztetés lehet Franciaország számára, ahol a kötelező karantén idejét 15 napról 7 napra csökkentették a koronavírus fertőzöttek, és a velük kapcsolatba kerültek számára.

Ugyanakkor a rekord magas új fertőzésszám miatt a kormány kénytelen szigorításokat bevezetni olyan városokban, mint például Lyon vagy Nizza.

"Azokon a területeken, ahol a már meghozott szigorú intézkedések ellenére sem javul az egészségügyi helyzet különösen Marseille-ben és Guadeloupe-on, és folyamatosan nő az intenzív osztályra kerülők száma, lehet, hogy még szigorúbb korlátozásokra lesz szükség" - szögezte le Olivier Véran francia egészségügyi miniszter

Madridban a helyi vezetés segítséget kért a spanyol kormánytól, és további szigorításokat helyezett kilátásba. Az országban már majdnem 526 ezren fertőződtek meg, és több, mint 30 ezren haltak meg a járvány miatt.