Koronavírus: rekordot döntött a napi halálozás Németországban

2020.12.16

Életbe léptek szerdán a koronavírus-járvány miatti legújabb korlátozások Németországban, ahol rekordot döntött a COVID-betegséggel összefüggő napi halálozási szám.

Az országos közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint 952 halálesetet jelentettek az utolsó 24 órában. (Az eddigi rekordot december 11-én regisztrálták, akkor 598-an haltak meg. A soha nem tapasztalt mértékű emelkedés magyarázata az lehet, hogy a legsúlyosabb helyzetben lévő tartományból, Szászországból technikai fennakadás miatt előző nap nem továbbítottak adatokat az RKI-nek, így a szerdai kimutatásba egyszerre két nap adatait vették fel.)

Angela Merkel kancellár már korábban bejelentette a minden eddiginél szigorúbb intézkedéseket.

A létfenntartáshoz szükséges minimumra korlátozták a szolgáltatásokat, ezért szerdától legalább január 10-ig csak a mindennapi élethez elengedhetetlen cikkeket árusító boltok tarthatnak nyitva. A munkaadókat felkérték, hogy a lehető legszélesebb körben tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést, az iskolákban és óvodákban pedig ügyeleti rendszert vezettek be.

A kölni vakcinacentrum eközben felkészült az oltási kampányra. A Pfizer/Biontech vakcinájának használatát hamarosan engedélyezheti az Európai Gyógyszerügynökség.