Koronavírus: maximálisra emelt készültség és további vesztegzárak Európában

2020.10.06

Franciaország:

Egyetlen bár, kávézó, büfé sem nyithat ki keddtől két hétig Párizsban a koronavírus miatt maximálisra emelt készültségben. Az éttermek nyitva maradhatnak, de az eddiginél jóval szigorúbb óvintézkedések mellett. A vendégeknek, például meg kell adniuk az adataikat, az esetleges kontaktkövetés miatt

Párizsban és környékén a fertőzöttek száma 100 000 emberenként 270-re emelkedett. A 20 és 30 év közöttieknél pedig 500-ra ugyancsak 100 000 emberből. És már most Covid19 betegek foglalják el az intenzív ellátás 39%-át.

Spanyolország:

Madrid után Spanyolország északnyugati Kasztília régiójában fekvő Palencia és León városai is vesztegzár alá kerülnek két hétre. Az emberek csak akkor hagyhatják el, vagy léphetnek be a településekre, ha igazolni tudják, hogy munka, vagy orvosi ellátás miatt vannak az utakon

Spanyolországban több mint 813 000 koronavírus fertőzést regisztráltak ennek egynegyedét a madridi régióban.

A 32000-et meghaladó halálos áldozatok egyharmada is a madridi régióban halt meg.

Írország:

Írország kormánya kedd éjféltől országosan harmadik szintű korlátozásokat vezet be. Szigorítják a korlátozásokat az összejövetelekre vonatkozóan, azt kérik az emberektől, hogy aki tud, dolgozzon otthonról. A Dublinban és Donegalban jelenleg hatályos intézkedéseket 3 héttel meghosszabbítják.

Ugyanakkor elutasította a kormány a közegészségügyi szakértők javaslatát a legszigorúbb ötös szintű intézkedéseket alkalmazásáról, mert azzal munkahelyek százezreit kockáztatnák.