Koronavírus: már több mint 250 ezer áldozat

2020.05.05

A koronavírus-járványnak Európában eddig továbbra is Olaszországban volt a legtöbb áldozata. Már több mint 29 ezer halottat regisztráltak, a valós adat azonban ennél is több lehet, mert az Olasz Nemzeti Statisztikai Intézet szerint a közelmúltban nem minden halálesetről jegyezték fel, hogy az a vírusfertőzés miatt következett be.

Az országban hétfőn megkezdték a járvány miatti intézkedések részleges feloldását. A közösségi távolságtartás szabályait betartva újraindult a termelés és a tömegközlekedés is.

Egy római piaci zöldségárus arról beszélt, hogy muszáj betartani a szabályokat, mert ha az emberek nem így tesznek, újra jöhet a kijárási tilalom, a gazdaság - és így az ország -pedig teljesen lebénulhat.

Franciaországban - ahol a járvány következtében már több mint 25 ezren haltak meg - a kormány május 11-től tervez lazításokat. Az ezzel kapcsolatos tervezetet a nemzetgyűlés múlt héten megszavazta, az ellenzéki többségű szenátus viszont hétfőn elutasította. Ez a szavazás azonban jelképes volt, jogi következményei nincsenek.

Emmanuel Macron francia elnök még a szenátus szavazása előtt arról beszélt, hogy első lépésben kisebb, helyi szinten indulhat be az élet újraszervezése, a részleteket csütörtökön jelentik be.

- Megtesszük az előkészületeket arra, hogy rendbe tegyük a dolgokat az egész országban - mondta Macron.

Az Egyesült Királyságban - így Wight-szigeten is - víruskövető, önkéntes mobiltelefonos alkalmazás beindítására készülnek. A szigetlakók véleménye megoszlik arról, hogy ez valóban segíthet-e a járvány megfékezésében.

Egy férfi azt mondta, nincs sok értelme az alkalmazásnak, mert az idős emberek nem tudják és nem is akarják majd kezelni, egy középkorú nő viszont úgy gondolja, miért ne legyen alkalmazás, ha az segíti a normál élethez való visszatérést.

A Johns Hopkins egyetem adatai szerint a koronavírus-járvány következtében világszerte már több mint 250 ezren haltak meg. Noha a szigorú intézkedések részleges feloldását már számos európai ország megkezdte, az áldozatok száma továbbra is nyilvánvalóan növekedni fog.