Koronavírus Magyarországon: soha nem haltak meg ennyien egy nap alatt

2021.03.18

A csütörtök reggel közölt adatok szerint 6502 új fertőzést regisztráltak egy nap alatt, így 539.080 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 207 beteg, így az elhunytak száma 17.628 főre emelkedett - írták a kormányzati honlapon.

A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma.

Jelenleg 10 386 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1170-en vannak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma 360.895 fő, az aktív fertőzöttek száma 160.557 főre emelkedett.

"Közeledünk a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsához, nincs itta az ideje a lazításnak. A konkrét intézkedéseket pénteken, az állami rádióban jelenti be a miniszterelnök" - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Ez azt jelentheti, hogy a március 22-éig érvényben lévő korlátozásokat a kormány meghosszabbítja.

Gulyás Gergely azt mondta, további kórházi kapacitások állnak rendelkezésre.

Arról is beszélt, "többlépcsős újraindításban gondolkodik a kormány akkor is, ha a számok a nyitásra ma még nem adnak okot. Azt szeretnénk, ha objektív számokkal lehetne meghatározni, hogy mikor tudunk nyitni. A nyitás számait az oltottság mértékéhez, a beoltottak számához fogjuk kötni."

Hozzátette, az oltási kampány gyorsítása érdekében bevonják a medikusokat és a rezidenseket is. Véleménye szerint májusra, legkésőbb júniusra a teljes átoltottság elérhető Magyarországon.

A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. A következő napokra ehhez a háziorvosoknak átlagosan 10 fő oltására elég AstraZeneca vakcina jut, további 44 fő idős embert tudnak kórházi oltópontra szervezni, ahol Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak.