Koronavírus Magyarországon: 5000 felett az új esetek száma, elhunyt 99 beteg

2020.11.13

Az elmúlt 24 órában 5097 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 131 887 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma - derül ki a kormányzati tájékoztató oldal péntek reggel közzétett adataiból.

Szerzői jogok  Jean-Francois Badias/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
Szerzői jogok Jean-Francois Badias/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Elhunyt 99 beteg, a járvány halálod áldozatainak száma 2883 főre emelkedett.

Eddig 29 802-en gyógyultak meg. Az aktív fertőzöttek száma 99 202 fő. Az aktív fertőzöttek 24%-a, az elhunytak 26 %-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. 6690 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 518-an vannak lélegeztetőgépen.

Szigorító intézkedések rohamléptekben

Számos intézkedést jelentett be az elmúlt pár napban Orbán Viktor magyar miniszterelnök, melyek célja a járvány terjedésének megfékezése.

Kedden este a köztévének adott interjúban közölte a kormányfő, hogy éjféltől kötelező a maszkviselés közterületen is. Hétfőn a Facebookon közzétett videóban sorolta fel a legfontosabb intézkedéseket, köztük az este 8 és hajnali 5 közötti kijárási tilalmat. A felsőoktatásban és a 9. osztály feletti online folytatódik a tanítás, gyülekezési és általános rendezvény tilalom lépett életbe, az éttermeket és a szabadidős létesítményeket bezárták.

Orbán hangsúlyozta, hogy az összes intézkedés alapfeltétele, hogy elfogadja az Országgyűlés a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról szóló javaslatot. Ezt kedden szavazták meg a parlamentben.

Befutó lehet Magyarországon az orosz oltás

Szijjártó Péter közlése szerint a tárgyalások az orosz vakcina ügyében állnak a legjobban. A Szputnyik nevű oltóanyag szerdán megkapta a félidei jelentést, és a szernek 92 százalékos hatékonyságot igazoltak - mondta a külügyminiszter.

A vakcinák behozatalának megkönnyítése

A magyar kormány minden olyan országgal tárgyal, ahol előrehaladott és ígéretes a vakcinakutatás. Minden megoldásra nyitottak, legyen az kínai, orosz, izraeli, amerikai vagy más országból származó vakcina. Az EU szabályai alapján az EU-tagállamok az unión kívülről is vásárolhatnak vakcinát, minden ország maga dönt arról, hogy milyen vakcinát engedélyez a saját országában. Azonban ekkor az összes felelősség az adott tagállamra hárul, mondta az Euronewsnak Sztella Kiriakidész egészségügyi biztos.

A kormány leegyszerűsíti és felgyorsítja a gyógyszerpiaci hatósági eljárást a vakcina, illetve a koronavírus elleni hatékony gyógyszerek beszerzésére és az engedélyezésre vonatkozóan. Ez lehetővé teszi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet számára, hogy ideiglenesen engedélyezze harmadik országban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszer hazai használatát a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, amennyiben a készítmény minőségileg megfelelő és az elvégzett vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyul.