Koronavírus: lazítanak a britek, a görögök és a portugálok

2021.04.06

Egy hét múlva, április 12-én boltok és vendéglátóhelyek is kinyithatnak Angliában - erősítette meg Boris Johnson.

A brit miniszterelnök azt mondta sajtótájékoztatóján, hogy nincs olyan járványügyi mutató, amely arra késztetné a kormányt, hogy eltérjen a korlátozások fokozatos feloldására kidolgozott menetrendtől.

Jövő hétfőn így kinyithatnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek, a szabadtéri vendéglátóhelyek, a fodrászatok, szépségszalonok, edzőtermek, valamint a közösségi létesítmények, például a könyvtárak is annak köszönhetően, hogy az Egyesült Királyságban már több mint 31 millió embert beoltottak koronavírus elleni vakcinával.

Johnson ezzel együtt óvatosságra intette a lakosságot, kiemelve, hogy más országokban folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma, ami szerinte, az Egyesült Királyságban is újra bekövetkezik.

- Arra kérünk ezért mindenkit, hogy amikor sorra kerül, oltassa be magát az első, aztán a második adag vakcinával, illetve éljen az ingyenes tesztelés lehetőségével akkor is, ha nem érzi magát betegnek - mondta többek közt a brit miniszterelnök.

Két hónap után újból kinyithattak a nem alapvető árucikkeket árusító kis- és középvállalkozások Görögország egyes régióiban.

Az üzletekbe 25 négyzetméterenként egy ember mehet be, a vásárlóknak előzetesen időpontot is kell egyeztetniük. A nagy bevásárlóközpontok ugyan zárva maradnak, de már ez is hatalmas lépés afelé, hogy az élet majd visszazökkenjen a rendes kerékvágásba.

- Olyan sokáig voltunk bezárva, normális, hogy mindenki el akar menni szórakozni és lazítani - mondta egy férfi.

Lazítottak a járvány miatti korlátozásokon Portugáliában is, két hónap után kinyithattak a vendéglátóhelyek. A kiszolgálás csak szabadtéren engedélyezett, egy asztalnál maximum négy ember ülhet.

A középiskolások visszatérhetnek az iskolába, és szigorú higiéniai szabályok betartásával újra működhetnek a múzeumok, kiállító- és edzőtermek, a szabadtéri piacok és a 200 négyzetméternél nem nagyobb boltok is.

Hétfőtől az utazás is engedélyezett az egyes körzetek között. A kormány két hetenként vizsgálja felül az intézkedéseket.