Koronavírus: kritikus a helyzet a kórházakban

2020.10.30

Sorra zárkóznak be az európai országok a világjárvány második hullámában nem kis mértékben azért, hogy megmentsék az egészségügyi rendszereiket az összeomlástól.

A belga egészségügyi minisztérium a napokban húzta meg a vészharangot. Az adataik szerint a belgiumi kórházak intenzív osztályai körülbelül egy hét múlva elérhetik a befogadóképességük felső határát. A 10 milliós országban naponta 500 új koronavírusos beteg kerül kórházba, és az orvosoknak már így is egyre nehezebb döntéseket kell meghozniuk.

" Szét kell válogatnunk a betegeket. Vannak, akiknek órákat, vagy akár napokat kell várniuk az ellátásra. Idézőjelben alkalmazkodnunk kell az erőforrások hiányához. Ilyen például az ápolók elképesztő túlterheltsége" - mondja Xavier Muschart a namuri kórház főorvosa.

Svájcban utcára vonultak a nővérek. Az indulatokat egy törvénytervezet váltotta ki, mely szerint jövőre 1 %-kal csökkenthetik a közalkalmazottak fizetését.

A törvénytervezet a 2021-es pénzügyi törvény része és a következő hónapokban szavaznak róla.

" Azért vagyunk itt, mert már nem bírjuk tovább. A végletekig kimerültünk és még a munkakörülményeink sem optimálisakat. Én az intenzív osztályon dolgozom. Fel kellett adnunk a szabadnapjainkat és most meg azt mondják nekünk, hogy csökken a fizetésünk. Ez számunkra felfoghatatlan" - meséli Aurelie Daigre intenzíves nővér.

A járvány első hulláma Olaszországot érintette a legsúlyosabban. Ott felkészülve a második hullámra számos kórházban építettek újabb intenzív osztályokat a nyáron.

Horvátországban egy stadiont alakítottak át sürgősségi kórházzá.

Hogy ezek mennyire lesznek hatékonyak, azt a következő hetekben fogjuk megtudni.