Koronavírus-járvány: mától oltják a briteket

2020.12.08

Kedden megkezdődött az új típusú koronavírus elleni tömeges oltási kampány az Egyesült Királyságban - az első egy 90 éves néni volt, aki megkapta.

Az első menetben 800 ezer vakcina áll rendelkezésre. A mélyhűtött állapotban tárolandó oltóanyag már megérkezett az összes, mintegy 50 kijelölt kórházba országszerte - így a dél-londoni Kings Collaege-be is.

"A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) elsők között a 80 év felettiek számára teszi elérhetővé az oltást, nekik már van is időpontjuk, ha kértek" - mondja el helyszíni tudósítónk. "Valamint arra kérték az idősotthonok személyzetét, hogy készüljenek fel a bentlakók beoltására".

Peter Openshaw, nemzetközi hírű immunológus szerint, ez egy jelentőségteljes reggel.

"Az egészen fantasztikus, hogy a vírus felfedezésétől a bizonyítottan hatékony oltóanyag beadásáig eljutottunk nem egészen egy év alatt. És ezen a ponton mélységes elismeréssel kell szólnunk a tudósok, a politikusok, a szabályozók és a finanszírozók döntési és cselekvési sebességéről."

A logisztikai kihívások ugyanakkor jelentősek, a vakcina kezelése igen kényes feladat. Gary McLean virológus professzor és csapata első kézből tapasztalja mivel jár a Pfizer/BioNtech által kifejlesztett oltóanyag elosztása, amit mínusz 70 Celsius fokon kell tárolni, szállítani, és nem bontható kisebb adagokra.

"Kicsit aggódom, nehéz lesz ezzel a vakcinával. De hamarosan több, másik is ki fog jönni. Azt hiszem, a kormány kissé hazardírozik; azt sugallja, hogy szükségünk van erre az oltásra - korán megrendeli, beszerzi, engedélyezi. És jövőre valószínűleg áttérünk egy másik oltóanyag-formátumra, amelyik könnyebben kezelhető lesz."

Ebből a vakcinából a brit kormány 40 millió adagot rendelt. A szakhatóság készített egy lakossági csoportok szerinti elsőbbségi listát, amin az idősotthonok lakói, gondozói állnak az élen.

"Még nem tudjuk, hogy fog történni az oltóanyag elosztása, kiszállítása, beadása az intézményünkben. Remélem, a lehető leggyorsabban végigfut a folyamat" - mondja egy gondozó.

Az Egyesült Királyság a világon elsőként adott hatósági jóváhagyást egy koronavírus-vakcina alkalmazására - mindössze 314 nappal azután, hogy felbukkant a vírus a szigetországban, amihez ott eddig 61 ezer haláleset köthető.