Koronavírus-járvány: együttműködést sürgetnek az uniós miniszterek

2020.02.14

Szorosabb együttműködést és az adatok megosztását kéri az unió a 27 tagállamtól a koronavírus-járvány ügyében- ez az egészségügyi miniszterek brüsszeli ülésén derült ki.

A szakértők szerint még messze vagyunk a járvány csúcspontjától.

"Az unióban csak néhány eset volt. De tudjuk, hogy a járvány nem ismer határokat. Ébernek kell maradnunk, hiszen a helyzet könnyen rosszabbra fordulhat" - mondta Stella Kyrikides uniós biztos.

Az unió egészségügyi miniszterei rendkívüli tanácskozásukon hangsúlyozták, hogy a tagországok csak együttesen állíthatják meg a fertőzést. "Össze kell hangolni a korlátozó intézkedéseket, az utazók érkezésekor végzett ellenőrzést, a kutatást és járványügyi elemzést, valamint a védőfelszerelésekkel, maszkokkal kapcsolatos beszerzéseket is" - mondta a francia egészségügyi miniszter, Agnès Buzyn.

"Nem zárhatjuk ki, hogy a regionális járványból világméretű lesz. A helyzet romlani fog, mielőtt javulna" - mondta a német miniszter, Jens Spahn.

Az Európai Parlamentben felmerült, hogy szigorítani kellene a határok ellenőrzését

"Az unió számára fontos a kapacitások összehangolása. Fel vagyunk készülve arra, ha megnövekszik a karantén-igények száma? Fontos, hogy legyenek nyitott kommunikációs csatornák. De mit mondunk majd az embereknek? Fel kell készülni arra is, mit tegyünk az Európán kívülről érkezőkkel. Nyitott határaink vannak, egységesen kell lépni a külső határokon" - mondta egy EP-képviselő, Esther de Lange.

"A legjobb védekezés a megelőzés. Európában még senki nem halt meg és a fertőzöttek száma is alacsony itt a normális influenzához viszonyítva. Az világos, hogy a koronavírus rossz dolog, de a kockázat akkor is alacsony marad, ha rosszabb lesz a helyzet. Ezért nincs ok pánikra" - mondta az Euronews riportere, Darren McAffrey.

A politikusok szerint nehéz megtalálni azokat a lépéseket, amelyek megakadályozzák a vírus terjedését, de nem keltenek félelmet.